Το παιδί λέει ψέματα ή κλέβει; Πώς να χειριστείτε την κατάσταση

Το μικρό και μονάκριβο παιδί σας είπε ψέματα και το πιάσατε να κλέβει; Όσο κι αν νιώθετε το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι, θα πρέπει να ξέρετε ότι το ψέμα και η κλοπή είναι συνήθεις, αν και ακατάλληλες συμπεριφορές, σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Αν και ορισμένες σοβαρές μορφές αυτών των συμπεριφορών μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, τις περισσότερες φορές πρόκειται απλώς για μια συνηθισμένη συμπεριφορά που θα ξεπεραστεί.

Το παιδί λέει ψέματα ή κλέβει;

Τα ψέματα και οι κλοπές είναι πιο κοινά στα αγόρια παρά στα κορίτσια και συμβαίνουν συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα παιδιά που λένε ψέματα ή κλέβουν

Όταν το παιδί λέει ψέματα

Όταν έρθετε αντιμέτωποι με ένα παιδί που λέει ψέματα, είναι σημαντικό να θυμάστε πρώτα την ηλικία του παιδιού και το αναπτυξιακό του στάδιο. Τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν λένε ψέματα επίτηδες. Αυτή η ηλικιακή ομάδα δεν καταλαβαίνει τι λένε και αντ’ αυτού απλώς πειραματίζεται με τη γλώσσα και τα νέα δεδομένα για τον κόσμο. Μπορεί επίσης να λένε ψέματα για να αποφύγουν την τιμωρία επειδή κατανοούν τις συνέπειες, αλλά έχουν έναν μη ανεπτυγμένο ηθικό κώδικα.

Τα παιδιά από 3 έως 7 ετών έχουν συχνά προβλήματα να διαχωρίσουν τον πραγματικό κόσμο από τη φαντασία. Μπορεί να έχουν φανταστικούς συμπαίκτες σε αυτή την ηλικία και να απολαμβάνουν τα παραμύθια και τα φανταστικά παιχνίδια. Τα ψέματα που λέει αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι κυρίως ιστορίες που έχουν φτιάξει, όχι σκόπιμα ψέματα.

Μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 ετών, ωστόσο, τα παιδιά καταλαβαίνουν τι είναι το ψέμα, αλλά θα συνεχίσουν να απατούν αν μπορούν.

Τα παιδιά από 6 έως 12 ετών καταλαβαίνουν τι είναι το ψέμα και το ηθικό λάθος αυτής της συμπεριφοράς. Ωστόσο, τα παιδιά μπορεί να συνεχίσουν να λένε ψέματα για να δοκιμάσουν τους κανόνες και τα όρια των ενηλίκων. Το παιδί μπορεί να παραδεχτεί ότι είπε ψέματα, αλλά συνήθως έχει πολλούς λόγους να το κάνει. Οι κανόνες είναι πολύ σημαντικοί σε αυτή την ηλικία, επομένως η απάτη γίνεται λιγότερο σημαντική.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να λέει ψέματα, είναι:

  • Τα παιδιά μπορεί να λένε ψέματα αν οι προσδοκίες των γονιών τους από αυτά είναι πολύ υψηλές.
  • Τα παιδιά μπορεί να λένε ψέματα για τους βαθμούς τους, αν οι γονείς υποθέσουν ότι τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο από ό,τι στην πραγματικότητα.
  • Εάν ρωτηθεί ένα παιδί για κάποια κακή συμπεριφορά, το παιδί μπορεί να πει ψέματα επειδή δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τις πράξεις του.
  • Τα παιδιά που δεν είναι πειθαρχημένα σε σταθερή βάση μπορεί να λένε ψέματα.
  • Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν επαίνους και ανταμοιβές μπορεί να λένε ψέματα για να τραβήξουν αυτή την προσοχή.

Πότε το ψέμα πρέπει να σας ανησυχήσει;

Πολλαπλές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία. Εάν οποιοδήποτε από αυτά ισχύει για το παιδί σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με κάποιον ειδικό:

  • Ένα παιδί που λέει ψέματα και ταυτόχρονα έχει άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως να βάζει φωτιά σε πράγματα, να είναι κακό με ανθρώπους ή ζώα, να έχει προβλήματα ύπνου ή είναι πολύ υπερκινητικό, μπορεί να έχει περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα.
  • Ένα παιδί που λέει ψέματα και δεν έχει πολλούς φίλους ή δεν θέλει να παίζει σε ομάδες μπορεί να έχει κακή αυτοεκτίμηση και να έχει κατάθλιψη.
  • Ένα παιδί που λέει ψέματα για να πάρει κάτι από κάποιον άλλο και δεν δείχνει σημάδια μεταμέλειας.

Όταν το παιδί κλέβει

Η κλοπή συχνά προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους γονείς επειδή μπορεί να συμβεί έξω από το σπίτι και μπορεί να επηρεάσει άλλους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων, η κλοπή μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της πίεσης των συνομηλίκων και της ανάγκης να ενταχθεί το παιδί σε μία ομάδα. Είναι σημαντικό να δούμε την γενικότερη εικόνα.

Τα παιδιά κάτω των 3 ετών παίρνουν πράγματα επειδή δεν καταλαβαίνουν πλήρως τη διαφορά μεταξύ του τι είναι «δικό μου» και τι δεν είναι. Τότε μπορεί να γίνουν κτητικοί των πραγμάτων τους και να τα προστατεύσουν. Δεν κλέβουν με κακές προθέσεις.

Τα παιδιά μεταξύ 3 και 7 ετών αρχίζουν να σέβονται πράγματα που ανήκουν σε άλλους. Ωστόσο, σε αυτή η ηλικιακή ομάδα τα παιδιά θα θέλουν κάποια πράγματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αξία τους και αν είναι κάποιου άλλου.

Όταν το παιδί είναι 9 ετών, το παιδί θα πρέπει να σέβεται τα υπάρχοντα των άλλων και να καταλάβει ότι η κλοπή είναι λάθος. Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορεί να συνεχίσουν να κλέβουν εξαιτίας πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Μπορεί να αισθάνονται πίεση από τους συνομηλίκους και την ανάγκη να ταιριάζουν.
  • Μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Μπορεί να μην έχουν φίλους και να προσπαθούν να «αγοράσουν» τους φίλους τους.
  • Μπορεί να προσπαθήσουν να γίνουν καλοί στην κλοπή για να αισθάνονται περήφανοι για κάτι που έχουν κάνει αν δεν λάβουν θετικά σχόλια από τους γονείς τους.

Πότε η κλοπή προκαλεί ανησυχία;

Πολλαπλές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία. Εάν οποιοδήποτε από αυτά ισχύει για το παιδί σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με κάποιον ειδικό:

  • Ένα μεγαλύτερο παιδί που κλέβει και δεν αισθάνεται άσχημα για αυτό
  • Ένα παιδί που κλέβει συνέχεια
  • Εάν υπάρχουν και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς στο παιδί

Τα παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών θα πρέπει να έρχονται αντιμέτωπα με οποιοδήποτε ψέμα ή κλοπή, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές αποτελούν μέρος της ενηλικίωσης και δεν αντιπροσωπεύουν σοβαρά προβλήματα. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, ακόμα και αν το πιάσατε να λέει ψέματα ή να κλέβει, και θα πρέπει να μιλήσετε για τις τυχόν ανησυχίες σας με τον παιδίατρο.

Πηγή: Stanford Medicine

Διαβάστε επίσης

Πώς να σταματήσετε να τρώτε όταν έχετε άγχος

Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τις δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά – Ποιοι θα τις κάνουν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.