Πότε ξεκινάνε οι δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά, έρχεται τροπολογία – Ποιοι θα τις κάνουν

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για τις δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά και συγκεκριμένα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτείας, η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου “Σπύρος Δοξιάδης”. Σκοπό έχει να ενθαρρύνει τους πολίτες να εξετάζονται για διάφορες κατηγορίες νοσημάτων και είναι δωρεάν για όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια, που έχουν τεθεί.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανακουφιστική φροντίδα.

Τροπολογία για δωρεάν εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις

Τα πρώτα SMS αναμένεται να αποσταλούν εντός των πρώτων μηνών του νέου χρόνου και αφορούν σε άτομα ηλικίας από 30 έως 70 ετών, που επιπλέον θα μπορούν να κάνουν δωρεάν και ιατρικές επισκέψεις, εκτός από προληπτικές εξετάσεις.

Η δωρεάν επίσκεψη θα αφορά στους προσωπικούς γιατρούς, καθώς και στους γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ για αυτές τις ιατρικές επισκέψεις, καθώς η αμοιβή των γιατρών θα καλύπτεται από το ίδιο το κράτος.

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά σε 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμοιβή ανά ασθενή θα είναι περίπου στα 20 ευρώ χωρίς claw back και rebate για προσωπικούς γιατρούς και για γιατρούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Στόχος η μείωση των θανάτων

Τα καρδιαγγειακά “θερίζουν”. Κατατάσσονται μόνιμα στις πιο υψηλές θέσεις στον κατάλογο με τις αιτίες θνητότητας παγκοσμίως, μαζί με συγκεκριμένα είδη καρκίνου, όπως είναι, για παράδειγμα, ο καρκίνος του πνεύμονα.

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: “Στόχος μας είναι να μειωθεί η θνησιμότητα 30% μέχρι το 2030. Αυτό θα φέρει αλλαγή στους δείκτες υγείας της χώρα μας”.

Μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου το Υπουργείο φιλοδοξεί να ενισχύσει τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και να αυξήσει τον αριθμό των προσωπικών γιατρών στο σύστημα, που δείχνει να έχει “βαλτώσει”.

Εξάλλου σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλα νέα προγράμματα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αργότερα και για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει το Healthstories, θα ξεκινήσει και πρόγραμμα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος για τους χειρώνακτες και, μάλιστα, με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Τέλος, σύντομα θα υπάρξουν δράσεις και για την πρωτογενή πρόληψη, όπως είναι αυτή της πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας – ένα μείζον πρόβλημα, που σχετίζεται με πλείστα όσα προβλήματα υγείας για τα παιδιά και για τους νέους ενήλικες.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου

Genesis Pharma-Kyowa Kirin: Συνεργασία για χαρτοφυλάκιο ορφανών φαρμάκων σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.