Αυτά συμβαίνουν όταν το παιδί βλέπει την αγάπη και τη βία στο ίδιο πρόσωπο

Η πανδημία δυστυχώς έφερε στο προσκήνιο ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικογένεια, την ενδοοικογενειακή βία, η οποία, έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και η έξαρση που παρατηρείται έχει προβληματίσει τους ειδικούς.

Η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το ΘΑΛΠΟΣ στις 30 Μάϊου με τίτλο «ενδοοικογενειακή βία και οι ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά» επεσήμανε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι δυστυχώς στοιχείο της κοινωνικής καθημερινότητας και είναι μια συλλογική νόσος που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.

Η πανδημία και τα lockdown οδήγησαν σε αύξηση των περιστατικών

Αναφερόμενη στους παράγοντες που την επιβάρυναν είπε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας συνέβαλε τόσο η εργασιακή ανασφάλεια, το οικονομικό άγχος καθώς και η απομόνωση από τον εργασιακό χώρο με την τηλεργασία που όλα μαζί επιβάρυναν σημαντικά την ψυχική υγεία.

«Δυστυχώς, ο συγχρωτισμός στο σπίτι, σε πολλές περιπτώσεις, έφερε δυσκολίες στις σχέσεις, εντάσεις και συγκρούσεις. Μία πολύ σοβαρή συνέπεια αυτών των ψυχοπιεστικών συνθηκών ήταν η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας» τόνισε.

Όπως σημείωσε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται συχνά στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστον τις γυναίκες και τα παιδιά. Στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας καταγράφηκε αύξηση από 4,4% σε 14,8%, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της 2ης Ετήσιας Έκθεσης για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας – για το έτος 2020.

Το 78% των περιπτώσεων ήταν γυναίκες που κακοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Επιπλέον, η χώρα μας άγγιξε τον ασύλληπτο αριθμό των 17 γυναικοκτονιών μέσα στο 2021, γεγονός που έχει αναστατώσει όλη την κοινωνία. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά δράσεων για την υποστήριξη των γυναικών με ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία προκειμένου να παρέχει υποστήριξη στον γενικό πληθυσμό και τις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά μας που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Μέσα από τις δράσεις αυτές είναι να προληφθούν τέτοια περιστατικά βίας, να βοηθηθούν οι γυναίκες αυτές και να βρουν δύναμη και τη φωνή για να τα καταγγείλουν σε ένα περιβάλλον που θα νιώθουν ότι τους παρέχει ασφάλεια και υποστήριξη για την αντιμετώπιση αυτού που βιώνουν.

Συμπτώματα και συνέπειες στο παιδί

Αναφερόμενη στα παιδιά η υφυπουργός είπε ότι πανδημία επέφερε σοβαρές επιπτώσεις ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Με το κλείσιμο των σχολείων στερήθηκαν τη δια ζώσης εκπαίδευση και αποχωρίστηκαν τους φίλους τους και τις δραστηριότητές τους. Λόγω των προστατευτικών μέτρων και του περιορισμού, τα παιδιά βίωσαν συναισθήματα ανασφάλειας, αίσθημα απώλειας, καθημερινό άγχος και φόβο, και συχνά έχασαν την προοπτική και την αισιοδοξία τους.

Η σοβαρή απειλή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας στις περιπτώσεις που βίωσαν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας είτε προς τα ίδια, είτε προς τις μητέρες τους, ενέτεινε τα συναισθήματα αυτά. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών τα παιδιά εμφάνισαν προβλήματα με: τη διατροφή και το βάρος τους, διαταραχές στον ύπνο, άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα, ακόμη και αυτοκτονικό ιδεασμό, εκρήξεις θυμού και βίαιες συμπεριφορές. Ενώ, παράλληλα με την ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν και τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

Το υπουργείο Υγείας για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, δημιούργησε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην Κοινότητα, φιλικές προς το παιδί καθώς, η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις του συστήματος ψυχικής υγείας και την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών και υπηρεσιών.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θοδωρής Αμπατζόγλου χαιρετίζοντας την εκδήλωση επεσήμανε ότι δυόμιση χρόνια περίπου η κοινωνία μας όπως και όλος ο πλανήτης βιώνει την πανδημία, τους περιορισμούς, τις επιφυλάξεις τον φόβο. Όλος αυτός ο εγκλεισμός, ήταν φυσικό να δημιουργήσει ένα κλίμα, όπου γεννηθήκαν και αναδείχθηκαν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. «Έχουμε γυναικοκρατίες, έχουμε ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση παιδιών» τόνισε συμπληρώνοντας ότι όλοι οι θεσμοί, το υπουργείο Υγείας , οι περιφέρειες, οι δήμοι πρέπει να βοηθήσουν και να αναδείξουν πολιτικές που θα βοηθήσουν τους πολίτες. «Είμαστε ο πρώτος δήμος που θέσπισε την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων όπου αναπτύσσονται πολλές δράσεις γύρω από τέτοια ζητήματα. Επίσης, με την βοήθεια του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, υπάρχει το κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε επίπεδο ατόμου, γονέων, ζευγαριού με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες» ανέφερε ο κ. Αμπατζόγλου.

Ο Στέφανος Τσιπουράκης, ιατρός -γαστρεντερολόγος, αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας & Πολιτικής Προστασίας στο δήμο Αμαρουσίου στην ομιλία τους ανέφερε ότι, δεν είναι μόνο η ψυχική υγεία των ενηλίκων ή ηλικιωμένων. Αυτή τη στιγμή είναι σε κίνδυνο η ψυχική υγεία των παιδιών, τα όποια υφίσταται έμμεσα, αλλά με άσχημες επιπτώσεις, τα παρελκόμενα της πανδημίας και οτιδήποτε άλλο προκύπτει από αυτό. «Εμείς, σαν δήμος, θεωρώ ότι είμαστε πρωτοπόροι, συνεργαζόμαστε με οργανώσεις που ακολουθούν ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και αυτό μας δίνει το κουράγιο να συνεχίζουμε» τόνισε.

Η πρόεδρος του ΘΑΛΠΩ Αθηνά Πάσσιου, εξήγησε με τη σειρά της ότι, ο φορέας Θάλπος-Ψυχική Υγεία υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας τα τελευταία 17 χρόνια συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση ενός μεγάλου και σημαντικού έργου για την Ελλάδα, αυτού της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Μέσα από την λειτουργία των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης προσφέρει συνεχές καθημερινό έργο υποστηρίζοντας ψυχικά και φροντίζοντας τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις μονάδες του. «Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας υπήρχε αλλά η ιστορία με τον COVID-19 το έβγαλε στην επιφάνεια και άρχισε να μιλάει ο κόσμος που έχει υποστεί κάποιο τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε η κα Πάσσιου.

Η οικογενειακή σύμβουλος και συγγραφέας Τένια Μακρή αναλύοντας το πρόβλημα είπε ότι μένοντας μέσα στο σπίτι όλη αυτή την περίοδο, οι στενές οικογενειακές σχέσεις αντί να είναι ευχάριστες, έγιναν ένας τρόπος, αφενός να γνωριστούμε μεταξύ μας και να δούμε τι κενά έχουμε σαν ζευγάρια και από την άλλη πλευρά να έρθουμε σε επαφή με τα παιδιά μας τα όποια δεν γνωρίζαμε. Το πρώτο που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι σαν συμπεριφορά είναι όπως είπε, η συναισθηματική βία, την οποία υποτιμούμε. «Παρά πολλές φορές διερωτώμεθα πώς οι άνθρωποι ζευγαρώνουν μεταξύ τους, πώς είναι δυνατόν μια γυναίκα να ελκυστεί από έναν άντρα που έχει κακοποιητική συμπεριφορά» διερωτήθηκε εξηγώντας ότι η βία διδάσκεται μέσα στην οικογένεια. Δεν γεννιόμαστε βίαια άτομα. «Το να σου κακομιλήσω, να σου γυρίσω το βράδυ την πλάτη, είναι μια συμπεριφορά που λέμε δεν έγινε και τίποτα. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ πληγωτική για την γυναίκα, καταθλίβεται, γιατί ο άντρας ο οποίος αγάπησε και την γοήτευσε δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχει αυτή την συμπεριφορά» τόνισε η κα Μακρή επιμένοντας για μία ακόμη φορά ότι η βία διδάσκεται και εμείς οι άνθρωποι είμαστε παράγοντες της οικογένειάς μας.

Τέλος, η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, Μαίρη Παχιαδάκη, εξήγησε ότι ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου είναι ένας φορέας με στόχο την ισότητα των φύλων, τον κοινωνικό πολιτισμό και κυρίαρχο στόχο την διαχείριση του φαινομένου κακοποίησης στην οικογένεια. «Ξεκινήσαμε αυτό τον ξενώνα ο όποιος μας έχει δώσει βιωματικές εμπειρίες και παίρνουμε κάθε μέρα μαθήματα ζωής, γιατί έρχονται απίστευτα περιστατικά που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι μπορεί να συμβαίνουν μέσα σε μια οικογένεια» τόνισε η κα Παχιαδάκη επισημαίνοντας ότι για την βία, η σιωπή δεν είναι χρυσός.

Διαβάστε επίσης

Γιατί πονάω στη γεννητική περιοχή όταν κάνω ποδήλατο;

Η προτομή του Ιπποκράτη στο Βουκουρέστι, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου

Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση αλκοόλ με φάρμακα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.