Άσθμα και εγκυμοσύνη: Πώς να διαχειριστείτε τις εξάρσεις

Σε ορισμένες γυναίκες, το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί κατά την εγκυμοσύνη. Οι ανεξέλεγκτες εξάρσεις άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιζήμιες για εσάς και το αγέννητο παιδί σας.

Το να έχετε μια υγιή, ευτυχισμένη εγκυμοσύνη είναι σημαντικό, αλλά εάν είστε μία από το 3% έως 8% των γυναικών που εμφανίζουν άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο έλεγχος της κατάστασής σας είναι ζωτικής σημασίας.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του άσθματος είναι η έξαρση που οδηγεί σε στένωση των αεραγωγών και δυσκολία στην αναπνοή, με συριγμό και βήχα. Εάν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο η μέλλουσα μητέρα έχει αναπνευστικά προβλήματα, αλλά μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση και στο μωρό, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια λίστα επιπλοκών, όπως:

  • Χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Πρόωρος τοκετός.
  • Ανάγκη για καισαρική τομή.

Το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ακόμα κι αν το άσθμα σας είναι καλά ελεγχόμενο πριν μείνετε έγκυος, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει έτσι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για ορισμένες γυναίκες, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο άσθμα, ενώ άλλες γυναίκες μπορεί να δουν ακόμη και το άσθμα να βελτιώνεται.

Με την καθοδήγηση του γιατρού μπορεί να ελέγξετε το άσθμα στην εγκυμοσύνη:

Αποφύγετε γνωστούς “πυροδοτητές” άσθματος

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη των συμπτωμάτων άσθματος, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους γνωστούς  παράγοντες που προκαλούν άσθμα.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας που επικαλείται το health.usnews.com, εάν έχετε αλλεργία στη γύρη, τη μούχλα, τα κατοικίδια ή/και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, πρέπει να συζητήσετε τρόπους για να βοηθήσετε στη μείωση αυτών των ερεθισμάτων στο περιβάλλον σας με τον αλλεργιολόγο σας. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να καπνίζετε και πρέπει να αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα.

Η γρίπη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί το άσθμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή έξαρση του άσθματος. Το ετήσιο εμβόλιο γρίπης μπορεί να μειώσει δραματικά αυτόν τον κίνδυνο. Η τακτική άσκηση, εάν συμφωνεί ο μαιευτήρας σας, μπορεί να είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φάρμακα για το άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν πρέπει να ξεκινήσετε ή να σταματήσετε κανένα από τα φάρμακα για το άσθμα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον ειδικό σας.

Υπάρχει πάντα ανησυχία σχετικά με τη χρήση οποιωνδήποτε φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα περισσότερα φάρμακα για το άσθμα είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εσάς και το αγέννητο μωρό σας από κακό έλεγχο του άσθματος και εξάρσεις παρά από τη λήψη των φαρμάκων για το άσθμα.

Τα φάρμακα που δείχνουν την υψηλότερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

Φάρμακα ταχείας ανακούφισης: εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά βραχείας δράσης .
Μακροχρόνια φάρμακα ελέγχου: ορισμένα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή  κ.α.

Έλεγχος του άσθματος σας ενώ είστε έγκυος

Τι γίνεται με τα εμβόλια, ταμπλέτες ή τις σταγόνες ανοσοθεραπείας αλλεργίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Εάν δεν λαμβάνετε καμία από αυτές τις θεραπείες πριν μείνετε έγκυος, συνιστάται να μην ξεκινήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν βρίσκεστε ήδη σε μία από αυτές τις θεραπείες, είναι γενικά ασφαλές να συνεχίσετε, αλλά αυτό πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Πολλές φορές, η δόση και η συχνότητα της θεραπείας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορείτε να ελέγξετε το άσθμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θυμηθείτε ότι αναπνέετε για δύο κατά τη διάρκεια αυτής της ειδικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης

Η διευθύντρια του Κέντρου Αναφοράς, που εξέτασε το ύποπτο κρούσμα, μιλά στο HS

Εντοπίστηκε κρούσμα λέπρας την προηγούμενη εβδομάδα στον “Αττικόν”

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.