Εντοπίστηκε κρούσμα λέπρας την προηγούμενη εβδομάδα στον “Αττικόν”

Για κρούσματα ασθενειών ξεχασμένων έκανε λόγο σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Σπυρίδων Πουρνάρας. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για κρούσμα λέπρας, που εντοπίστηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Το περιστατικό ήταν από την Πελοπόννησο, δεν ήταν από την Αθήνα», είπε ο καθηγητής στο OPEN. «Βρήκαμε ότι υπάρχει μικροβακτηρίδιο λέπρας. Είχαμε βρει και πρόπερυσι το 2020 άλλο ένα κρούσμα. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν κρούσματα παλιών ασθενειών, υπάρχουν από λίγα σποραδικά. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση να τα βρούμε, για να μην διασπαστούν», πρόσθεσε.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη λέπρα

Η λέπρα, που αποκαλείται επίσης νόσος του Χάνσεν, προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας (Mycobacterium leprae). Αντίθετα με όσα νομίζει ο περισσότερος κόσμος, η ασθένεια δεν έχει εξαφανιστεί. Κατά το 2005 καταγράφηκαν συνολικά 500.000 νέα περιστατικά.

Πρόκειται για μια χρόνια βακτηριδιακή ασθένειας του δέρματος και των περιφερικών νεύρων που μπορεί να προχωρήσει και να προσβάλει εσωτερικά όργανα εάν δεν τύχει της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Η λέπρα μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Είναι όμως πολύ σπάνια σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η λέπρα, παραμένει ακαθόριστος.

Τα συμπτώματα της λέπρας 

Το πρώτο σημείο της νόσου συχνά ξεκινά με μια κόκκινη κηλίδα στο δέρμα που έπειτα απλώνεται παντού. Μπορεί να αλλάζει τη χροιά δέρματος και των μαλλιών και τα κάνει πιο ξηρά.

Αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης

Απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και αλλού στο σώμα

Παραμορφώσεις στα χέρια και στα πόδια

Βλάβες στα μάτια και τύφλωση λόγω προσβολής του οπτικού νεύρου

Αντιμετώπιση

Η λέπρα μπορεί να αντιμετωπισθεί με αντιβίωση. Η θεραπεία που ανακαλύφθηκε πριν από 20 χρόνια, περιλαμβάνει διάφορα αντιβιοτικά που πρέπει να λαμβάνονται για τουλάχιστον 6 μήνες για μερικά χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυνατότητα του ασθενή να μεταδίδει τη νόσο σε άλλους, χάνεται σε μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες από την έναρξη της θεραπείας.

Διαβάστε επίσης

O ΕΟΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο καραντίνας 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων

«Θέλω κάποιος να με φωνάξει παιδί του»: Ραγίζει καρδιές 13χρονος που ζητά μία οικογένεια

«Θέλω κάποιος να με φωνάξει παιδί του»: Ραγίζει καρδιές 13χρονος που ζητά μία οικογένεια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.