«Μαμά, μπορείς να με ακούσεις κι εσύ λίγο;»: Γιατί πρέπει να δίνουμε σημασία στις «κραυγές» των παιδιών μας

«Μαμά, μπορείς να με ακούσεις κι εσύ λίγο;»… Μία μητέρα μέσα στο άγχος της να τα προλάβει όλα αγνόησε ότι το παιδί της είχε επίσης ένα δύσκολο πρωινό. Όταν το είδε να κλαίει σιωπηλά, κλονίστηκε. Μοιράζεται την ιστορία της και συμβουλεύει τους γονείς να αξιολογούν τις «κραυγές» των παιδιών τους.

«Μαμά, μπορείς να με ακούσεις κι εσύ λίγο;»

«Έχασα την ψυχραιμία μου σήμερα το πρωί. Είναι Δευτέρα. Είχαμε αργήσει. Προσπαθούσα να φτιάξω τα δώρα για τη δασκάλα και κανείς δεν με άκουγε. Έτσι ούρλιαξα. Και χτύπησα δυνατά τα ντουλάπια, και έκανα κι άλλα που μετάνιωσα.

“Έβγαλα το άγχος μου στα παιδιά”

Έβγαλα όλο μου το στρες και το άγχος στα παιδιά μου και ιδιαίτερα τον γιο μου. Και μου φώναξε, και του ξαναφώναξα. Κι ενώ έβαζα το κολατσιό στα ταπεράκια τους, κοίταξα τον γιο μου στον καναπέ. Καθόταν κι έκλαιγε.

Όχι αυτό το κλάμα του παραληρήματος που ανασταίνει νεκρούς, αλλά ένα σιωπηλό κλάμα. Είχε καθίσει ήσυχος στον καναπέ, έβαζε τα παπούτσια του και τα δάκρυά του έτρεχαν στα μαγουλάκια του. Του ζήτησα συγγνώμη που του φώναξα και του είπα λόγια που πληγώνουν, ενώ του εξήγσα πως ήμουν απλά αγχωμένη και κουρασμένη, αλλά και ότι θα πρέπει να με ακούει, όταν του ζητώ να κάνει κάτι.

Μου είπε πως δέχεται τη συγγνώμη μου και μού είπε ότι προσπαθεί πολύ να με ακούσει, αλλά είπε και κάτι που με κλόνισε: «Μαμά, εσύ μπορείς να προσπαθήσεις λίγο να με ακούσεις;» Μου εξήγησε πως κι εκείνος είχε δύσκολο πρωινό, δεν είχε κοιμηθεί καλά και ένιωθε στεναχωρημένος.

Μου είπε, ότι προσπάθησε να μου το πει την ώρα του πρωινού, αλλά εγώ ήμουν σε εκνευρισμό και δεν τον άκουσα. Τρελάθηκα. Συνειδητοποίησα, ότι μερικές φορές είμαι χαμένη στο δικό μου στρες και ξεχνώ ότι και τα παιδιά μου μπορεί να νιώθουν το ίδιο.

Χάσαμε την ψυχραιμία μας και οι δύο σήμερα το πρωί. Οκ, δεν είναι κακό. Επειδή και οι δύο ζητήσαμε συγγνώμη, επειδή ακούσαμε ο ένας τον άλλον, επειδή μιλήσαμε.

Τον γέμισα φιλιά και του είπα, ότι ακόμη κι αν έχω κακή μέρα, ακόμη κι αν φωνάζω, τον αγαπώ περισσότερο από όσο μπορώ να του πω με λέξεις. Κι εκείνος το ίδιο».

Πηγή: lovewhatmatters.com

Διαβάστε επίσης

Πόσο κρασί είναι καλό να πίνεις μαζί με το φαγητό σου;

Υπουργείο Υγείας: Αγωγή κατά της Novartis για βλάβη του ελληνικού δημοσίου

Αλόη βέρα: 4+1 φανταστικά οφέλη για την επιδερμίδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.