Ινστιτούτο Παστέρ: Καλεί σε εγρήγορση τους γονείς για την οξεία ηπατίτιδα

Σε εγρήγορση καλεί τους γονείς, το Ινστιτούτο Παστέρ, για τις ενδείξεις της οξεία ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτερου), μετά τα περιστατικά σε Βρετανία και άλλες χώρες.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση,  «Το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ξεκίνησε την μοριακή ανίχνευση για τους οροτύπους 40 / 41 (F40 / F41) του αδενοϊού όπως και την αλληλούχιση γονιδιώματος για ταυτοποίηση των οροτύπων του αδενοϊού.

Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παιδιών με 18 από αυτές να έχουν ταυτοποιηθεί ως αδενοϊός οροτύπου F41.

Ινστιτούτο Παστέρ – Οδηγίες για οξεία ηπατίτιδα

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου), ενώ θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας. Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)

• σκουρόχρωμα ούρα

• αποχρωματισμένα κόπρανα

• κνησμός στο δέρμα

• μυικό άλγος και αρθραλγία

• αίσθημα καχεξίας και/ ή κόπωσης

• απώλεια όρεξης

• κοιλιακό άλγος

Τα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών.

Συμπτωματολογία οξείας ηπατίτιδας

Το κλινικό σύνδρομο μεταξύ των εντοπισμένων περιπτώσεων είναι η οξεία ηπατίτιδα. Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο τα οποία προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας και, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων – ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) – και ίκτερο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφάνισαν πυρετό. Οι κοινοί ιοί, οι οποίοι προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E), δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Τα διεθνή ταξίδια ή οι σύνδεσμοι με άλλες χώρες, με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικοί παράγοντες. Ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παιδιών με 18 από αυτές να έχουν ταυτοποιηθεί ως αδενοϊός οροτύπου F41.

Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 20 περιπτώσεις από αυτές που εξετάστηκαν. Επιπροσθέτως, 19 εκ των περιπτώσεων ανιχνεύθηκαν με ταυτόχρονη μόλυνση SARS-CoV-2 και αδενοϊού.

Επισκόπηση περιστατικών

Έως την 21η Απριλίου 2022, τουλάχιστον 169 περιπτώσεις παιδικής οξείας ηπατίτιδας αγνώστου προελεύσεως έχουν αναφερθεί σε 12 χώρες της ευρωπαϊκής και αμερικανικής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Συγκεκριμένα, έχουν αναφερθεί κρούσματα στις χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο (114), Ισπανία (13), Ισραήλ (12), ΗΠΑ (9), Δανία (6), Ιρλανδία (< 5), Ολλανδία (4), Ιταλία (4), Νορβηγία (2), Γαλλία (2), Ρουμανία (1) και Βέλγιο (1). Τα εργαστηριακά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύουν ότι, οι κοινοί ιοί που κυκλοφορούν στα παιδιά βρίσκονται επί του παρόντος, σε υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των αδενοϊών.

Η αύξηση εντοπίζεται ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 1 έως 4 ετών. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω των ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν, όλο και περισσότερο ότι, τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά πιθανόν να συνδέονται με μόλυνση από αδενοϊό οροτύπου F41. Ωστόσο, άλλες πιθανές αιτίες διερευνώνται διεξοδικά.

Διαβάστε επίσης 

ΠΟΥ: Σχεδόν 80% αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς, το πρώτο δίμηνο του έτους

Θ. Ζαούτης στο HS για ηπατίτιδα σε παιδιά: Ελέγχονται περιστατικά από τον περασμένο Ιανουάριο

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.