Ενδοοικογενειακή βία: Προκλήθηκε και αναδείχθηκε από την πανδημία

Πάνω από 750 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους και ενδοοικογενειακή βία, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Με το 30% των γυναικών να είναι άνω των 15 ετών.

Μία στις 4 γυναίκες υπολογίζεται ότι έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφο ή τον σύζυγο τους, τον τελευταίο χρόνο. Κάθε μέρα δολοφονούνται 137 γυναίκες από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο πριν την πανδημία, και ο μέσος όρος των περιστατικών βίας κατά των γυναικών όπως και η ενδοοικογενειακή βία υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Κάθε μέρα 19 περιστατικά ενδοοικογενεαικής βίας

Στην Ελλάδα καταγράφονται 19 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καθημερινά. Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη τη χώρα, ενώ η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, τον καθηγητή Ψυχιατρικής κύριο Γιώργο Χριστοδούλου, το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας προκλήθηκε και αναδείχθηκε από την πανδημία. Η πανδημία προκάλεσε ψυχοπαθολογία (ως αποτέλεσμα του εγκλεισμού) αλλά κυρίως ανέδειξε προϋπάρχουσα, εν δυνάμει οικογενειακή παθολογία.

Τις πολλές πλευρές του σοβαρού αυτού φαινομένου ανέλυσαν επιστήμονες στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοοικογενειακή Βία» που διοργάνωσε η Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής, η οποία είναι αυστηρά ένα Μη Κερδοσκοπικό Επιστημονικό Σωματείο με Κοινωφελή Σκοπό. Η Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH) Μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής (WASP) και Συνδεδεμένο Μέλος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (WPA).

Γιώργος Χριστοδούλου
Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου

Διαβάστε επίσης

Θ. Ζαούτης για το έγγραφο για τους θανάτους από COVID-19 εκτός ΜΕΘ

Η ιστορία πίσω από την viral φωτογραφία με τα καρότσια στα πολωνικά σύνορα

Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί γίνεται πρόσφυγας, λέει η Unicef

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.