Θ. Ζαούτης για το έγγραφο για τους θανάτους από COVID-19 εκτός ΜΕΘ

Σάλος δημιουργήθηκε χθες με την διαρροή εγγράφου του ΕΟΔΥ, για τους θανάτους από COVID-19 εκτός ΜΕΘ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος υπογράφει το εν λόγω έγγραφο, απαντά και εξηγεί τι, ακριβώς, είναι τα στοιχεία που αναφέρονται.

Η αλήθεια είναι ότι, εάν δεν μονοπωλούσε την ενημέρωση ο πόλεμος στην Ουκρανία, το συγκεκριμένο θέμα μάλλον θα έπαιζε πρώτο και από τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ξέφευγε ούτε ο ίδιος ο κ. Ζαούτης. Εξάλλου κανείς δεν ξεχνά ότι σε φάσεις έξαρσης της επιδημίας, που τα κρεβάτια των ΜΕΘ δεν επαρκούσαν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, πάρα πολλοί ασθενείς διασωληνώνονταν σε απλές κλίνες και αίθουσες χειρουργείων διαμορφώνονταν σε αυτοσχέδιες Μονάδες…

Τι λέει ο Θ. Ζαούτης για το έγγραφο για τους θανάτους από COVID-19εκτός ΜΕΘ
Ο κ. Θεοκλής Ζαούτης

Τι ισχύει, όμως, τελικά; Σε ερώτησή μας για επιπλέον διευκρινήσεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ απαντά:

«Αυτά, που αναφέρει το έγγραφο του ΕΟΔΥ, ισχύουν. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι συνολικά από την αρχή της επιδημίας μέχρι και την 1η Μαρτίου 2022 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ 16.519 άτομα.

Ο μέσος χρόνος νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ήταν 4,7 ημέρες. Ο χρόνος αυτός αναφέρεται στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και ΟΧΙ στον χρόνο αναμονής για νοσηλεία για ΜΕΘ. Τα άτομα, που έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ, συμπεριλαμβάνουν άτομα που ανάρρωσαν ή απεβίωσαν. Επαναλαμβάνω, για να γίνει σαφές, το έγγραφο γράφει παραμονή και όχι αναμονή».

Το έγγραφο για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Τα στοιχεία δόθηκαν στον Υπουργό Υγείας, ενόψει της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη διαχείριση της επιδημίας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο Υπουργός Υγείας τα απέκρυψε. Ερμηνεύοντας το έγγραφο ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παύλος Πολάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Αυτή είναι η αποτύπωση της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για αυτήν την εκατόμβη κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Φύγετε τώρα, αποτύχατε σε όλα. Πρόκειται για την πιο θλιβερή δικαίωση των όσων έλεγε από τον Μάϊο του 2021, δηλαδή πως οι εφτά ασθενείς στους δέκα πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, το διάστημα των 4,7 ημερών αφορά στη μέση διάρκεια αναμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, ανεξάρτητα από την έκβαση της κατάστασης της υγείας τους. Και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για αναμονή 30 ωρών.

«Από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Το ίδιο κάνει και τώρα, με αλχημείες για τους θανάτους από COVID-19 εκτός ΜΕΘ. Με απλή ανάγνωση των πρακτικών παρατίθενται όλες οι απαντήσεις, που έδωσα στη Βουλή, για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ», απάντησε ο κ. Πλεύρης.

Ο «κόφτης» των ΜΕΘ

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από αυτούς τους ασθενείς με COVID-19, που διασωληνώθηκαν εκτός Μονάδων, δεν προορίζονταν όλοι για εισαγωγή και για νοσηλεία στις ΜΕΘ.

Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό για όλους, όσοι έχουν πικρή πείρα από νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί κρίνουν ποιοι θα εισαχθούν σε ΜΕΘ και ποιοι όχι. Και αυτό δεν ισχύει μόνο τώρα, λόγω της COVID-19, αλλά γενικά. Όμως ειδικά σε περιόδους ασφυκτικής πίεσης του ΕΣΥ, όπως αυτή που εξακολουθεί να διανύει η χώρα – θυμίζουμε ότι η επιδημία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά πιθανά επίκειται νέα έξαρση – οι γιατροί αναγκάστηκαν σε αρκετές φάσεις να επιλέξουν, όπως έχουν και οι ίδιοι παραδεχτεί, ποιος θα μπει στη ΜΕΘ.

Στο μεταξύ πολλές φορές οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ εμφάνισαν βελτίωση στην υγεία τους και πήραν εξιτήριο. Άλλοι, όμως, λιγότερο τυχεροί ασθενείς, έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας.

Διαβάστε επίσης

Ένα στα τέσσερα παιδιά με COVID-19 θα εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα

Τροφική αλλεργία : Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.