Πότε τα μωρά έχουν έκρηξη ανάπτυξης

Τα μωρά μεγαλώνουν εξαιρετικά γρήγορα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και έχουν εκρήξεις ανάπτυξης.

Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα τον πρώτο χρόνο της ζωής τους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, εκτός από τη μήτρα. Αλλά ακόμη και μέσα σε αυτήν την πολυάσχολη περίοδο, ορισμένα μωρά βιώνουν σύντομες εκρήξεις ταχείας αύξησης ύψους και βάρους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, αυτά τα αναπτυξιακά άλματα, ή οι εκρήξεις βρεφικής ανάπτυξης, συμβαίνουν με σχετική συχνότητα, δηλ. τα περισσότερα μικρά μωρά περνούν από εξάρσεις ανάπτυξης κάθε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Κάθε παιδί όμως είναι διαφορετικό. Είναι αδύνατο να πούμε αν ή πότε θα συμβούν αυτές οι «εκρήξεις», λέει η Clare Bush, MD, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια ώθησης της ανάπτυξης του μωρού που πρέπει να προσέξετε.

Πότε τα μωρά έχουν έκρηξη ανάπτυξης;

Η Δρ Μπους συχνά βλέπει μια μικρή αύξηση της ανάπτυξης όταν ένα νεογέννητο είναι 7 έως 10 ημερών. “Τα μωρά έμαθαν να θηλάζουν και οι μαμάδες έμαθαν να τα θηλάζουν, οπότε όλα συμβαίνουν λίγο πιο ομαλά”, λέει.

Άλλες ηλικίες ταχείας ανάπτυξης του μωρού είναι περίπου στις 3 εβδομάδες, στις 6 εβδομάδες, τους 3 μήνες και τους 6 μήνες, λέει η Leigh Anne O’Connor, σύμβουλος γαλουχίας στη Νέα Υόρκη. Μέχρι την ηλικία του 1 έτους, ένα τυπικό μωρό θα έχει τριπλασιάσει το βάρος γέννησής του και θα έχει μεγαλώσει 20-25 εκατοστά.

Οι παιδίατροι δεν ανησυχούν πολύ για τον ακριβή χρόνο των εκρήξεων ανάπτυξης του μωρού. Αντίθετα, τείνουν να εστιάζουν σε άλλα σημεία αναφοράς: Διπλασιάζει το βάρος του το μωρό στους 4 μήνες; Το τριπλασιάζει σε ένα χρόνο; Γενικά προχωρούν με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης;

Σημάδια εκτίναξης της ανάπτυξης του μωρού

Παρόλο που το μωρό σας δεν μπορεί να μιλήσει, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια σημάδια ότι περνά από μια έκρηξη ανάπτυξης.

1. Το μωρό σας πεινάει συνεχώς.

Ακριβώς όταν νομίζετε ότι έχετε καταλήξει σε ένα πρόγραμμα φαγητού, το μωρό σας ξαφνικά θέλει να τρώει όλο το εικοσιτετράωρο. Σε ένα βρέφος που θηλάζει, αυτό μπορεί να σημαίνει δύο έως τέσσερις ημέρες μαραθώνιου θηλασμού. Ένα μωρό που τρέφεται με γάλα μπορεί να είναι δυσαρεστημένο αφού τελειώσει ένα μπιμπερό.

“Τα πάντα ανανεώνονται τον πρώτο χρόνο της ζωής. Ο μεταβολισμός είναι γρήγορος, η συχνότητα της ανάγκης τροφής είναι γρήγορη”, λέει ο Δρ Joshua May, παιδοενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Λος Άντζελες στο Kaiser Permanente . «Αυτές οι θερμίδες πηγαίνουν προς την ανάπτυξη, είτε πρόκειται για την οικοδόμηση αποθεμάτων λιποκυττάρων είτε για την οικοδόμηση μυών είτε –με τη βοήθεια ορμονών– αλλάζουν φυσικά τη δομή των οστών».

2. Τα πρότυπα ύπνου του μωρού σας αλλάζουν.

Μερικοί γονείς αναφέρουν ότι τα μωρά τους κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπτυξης , ενώ άλλοι αναφέρουν ότι τα μωρά τους κοιμούνται λιγότερο. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή της πρωταρχικής αυξητικής ορμόνης, που εύστοχα ονομάζεται «αυξητική ορμόνη».

3. Το μωρό σας είναι πιο φασαριόζικο από το συνηθισμένο.

Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ικανής ποσότητας φαγητού ή ύπνου. Αισθάνονται τα μωρά πόνους στην ανάπτυξη; «Πιστεύω ότι είναι λογικό πως εάν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη, οι τένοντες και οι μύες τεντώνονται στο σώμα και αυτό μπορεί να σχετίζεται με κάποιο πόνο», λέει ο Δρ Μέι. «Σίγουρα το βλέπουμε αυτό συνεχώς στις μεγαλύτερες ηλικίες».

4. Το μωρό σας κάνει νέα κόλπα.

Είναι λίγο δύσκολο να συνδέσετε τη νέα ικανότητα του παιδιού σας να χτυπά παλαμάκια ή να πιάνει ένα παιχνίδι με μια συγκεκριμένη ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου. Αλλά ο εγκέφαλος ενός μωρού μεγαλώνει φυσικά μαζί με το υπόλοιπο σώμα του καθώς μαθαίνει να περιηγείται στον κόσμο.

Σημειώστε ότι οι εκρήξεις ανάπτυξης, όπως η οδοντοφυΐα, είναι εύκολο να συγχέονται με άλλα θέματα. Ένα υπερβολικά νυσταγμένο ή φασαριόζικο μωρό θα μπορούσε να υποδηλώνει ασθένεια, ενώ η συνεχής πείνα θα μπορούσε να υποδηλώνει χαμηλή παροχή γάλακτος. Εάν το μωρό σας γεμίζει την πάνα του, μπορείτε να υποθέσετε ότι το φαγητό δεν είναι πρόβλημα και να παρηγορηθείτε γνωρίζοντας ότι η φρενίτιδα του ταΐσματος θα περάσει.

Διαβάστε επίσης

Μπάχαλο με τις δηλώσεις Πλεύρη, ΕΟΔΥ και επιστημόνων: Επιτέλους δεν είναι όλα επικοινωνία, έχει χαθεί η μπάλα με την Όμικρον

Θ. Πλεύρης: Πάνω από 15.000 κρούσματα σήμερα – Δεν αποκλείεται επαναξιολόγηση των μέτρων

Το Νο 1 ποτό για επίπεδη κοιλιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.