Θεοδωρίδου: Πότε πρέπει να γίνει η 2η δόση εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών; Τι ισχύει με τη νόσηση

«Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι», υπογράμμισε,  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως σημείωσε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα,  τα εμβόλια «προστατεύουν την υγεία των παιδιών και επιπλέον ο εμβολιασμός των παιδιών θα μειώσει τη διασπορά του ιου προστατεύοντας τα ευάλωτα άτομα στο περιβάλλον τους».

Θεοδωρίδου: Πότε πρέπει να γίνει η 2η δόση εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών; Τι ισχύει με τη νόσηση

Ωστόσο η ίδια απάντησε και στο κρίσιμο ερώτημα πότε πρέπει να γίνει η δεύτερη δόση και ειδικότερα πότε πρέπει να κάνει ένα παιδί το εμβόλιο εφόσον έχει νωρίτερα νοσήσει.

«Το σχήμα του εμβολίου για τα παιδιά καταρχήν περιέχει το ένα τρίτο σε σχέση με τους ενήλικες, είναι δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 μέρες. Οταν δε ένα παιδί έχει νοσήσει η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από 3 μήνες» είπε.

Στην περίπτωση, όμως, που ένα παιδί έχει νοσήσει η δόση του εμβολίου χορηγείται 3 μήνες μετά, διευκρίνισε η καθηγήτρια, απευθύνοντας έκκληση στους γονείς να μην υπάρξουν αναβολές στον εμβολιασμό των παιδιών έναντι των άλλων ασθενειών.

Για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου στα παιδιά, η κα Θεοδωρίδου, σημείωσε πως αυτές είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς, δηλαδή λίγος πυρετός ή λίγος πόνος στο σημείο της ένεσης.

Καταλήγοντας και ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, υποστήριξε ότι η απάντηση θα δοθεί με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν η τέταρτη δόση να είναι στον χρονο, όπως στον εμβολιασμό της γρίπης. Δηλαδή να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει στον χρόνο ένας επαναληπτικός.

Διαβάστε επίσης 

O Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά 5-11 ετών έναντι της Covid-19

Παραλλαγή Όμικρον: Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Μαγειρική σόδα: Οι διαφορετικές χρήσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.