Παιδιά και COVID-19: Τι γνωρίζουμε έως σήμερα

Μετά από από αρκετό χρόνο κλειστών σχολείων, πολλοί γονείς και παιδιά ελπίζουν ότι οι μέρες της τηλεκπαιδευσης εχουν τελειώσει. Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει για τους κινδύνους COVID-19 που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην τάξη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι πολλά σχολεία που έχουν εφαρμόσει αυστηρά στρατηγικές πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση, θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά.

Ωστόσο, κατά τους ειδικούς, υπάρχει ανησυχία για διασπορά του ιού σε μέρη της χώρας όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι σχετικά χαμηλά.

Συμπτώματα COVID-19 που πρέπει να προσέχετε στα παιδιά

Η κλινική Mayo λέει ότι τα παιδιά με COVID-19 τείνουν να αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, όπως πυρετό, καταρροή, βήχα, κόπωση, μυϊκούς πόνους, έμετο και διάρροια, ενώ πολλά  δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Η ανάλυση περισσότερων από 350 μελετών που δημοσιεύθηκαν στις 24 Αυγούστου στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στο τέλος Αυγούστου διαπίστωσε ότι το 46,7 % των λοιμώξεων στα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά, σε σύγκριση με περίπου 35 % των ασυμπτωματικών περιπτώσεων σε άτομα μελέτης όλων των ηλικιών.

Ενώ ο σοβαρός COVID-19 μεταξύ των παιδιών είναι πολύ σπάνιος, ορισμένα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά και ακόμη και να πεθάνουν. Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μιας δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας που σχετίζεται με την COVID-19 που ονομάζεται πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) έχουν πολλαπλασιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το περασμένο φθινόπωρο.

Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2020, ο αριθμός των ασθενών που πληρούν τον ορισμό της περίπτωσης CDC για το MIS-C στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε τους 1.000. Ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2021. Τα περιστατικά MIS-C έφτασαν τα 3.000 από την 1η Απριλίου και στη συνέχεια ξεπέρασαν τα 4.000 από τις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με το CDC.

Εκτός από τον πυρετό, το CDC λέει ότι τα παιδιά με MIS-C μπορεί να εμφανίσουν κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια, πόνο στον αυχένα, εξάνθημα, αιματηρά μάτια ή υπερβολική κόπωση.

Πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά

Ορισμένα υγιή παιδιά που δεν έχουν υποκείμενες συνθήκες υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο COVID-19 μπορεί να αρρωστήσουν βαριά, προειδοποιεί η Δρ Williamson. “Το νοσοκομείο Παιδικής Υγείας του Orange County έχει πολλά πολύ άρρωστα παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν καθόλου προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου”, λέει. «Είναι απλά υγιή παιδιά, που έλαβαν τον ιό και μετά αρρώστησαν πραγματικά».

Σε επιστημονική επιστολή που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics στις 30 Αυγούστου, οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησαν ότι σε 68 παιδιατρικούς ασθενείς που εμφάνισαν MIS-C που συνδέονταν με την COVID-19, η πλειοψηφία ήταν καλά ένα χρόνο μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Γιατί τα περισσότερα παιδιά μπορούν να τα πάνε τόσο καλά;

Η Mc Donagh τονίζει ότι μπορεί να υπάρχει φυσιολογική εξήγηση. «Οι υποδοχείς στα κύτταρά τους μπορεί να μην δέχονται λοίμωξη από τον συγκεκριμένο νέο ιό τόσο εύκολα», λέει. “Υπάρχει επίσης μια υπόθεση ότι τα παιδιά μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητα επειδή έχουν κάποια εγγενή προστασία κυττάρων από τον κορονοϊό που σχετίζεται με τη μόλυνση πιο πρόσφατα και συχνότερα με τον κανονικό ιό του κρυολογήματος.” Ωστόσο καταλήγει, χρειάζονται επιπλέον μελέτες, για να καταλήψουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Πηγή: www.everydayhealth.com

Διαβάστε επίσης

Κατάθλιψη στην εργασία- Αναγνωρίστε την

Μαστογραφία και καρκίνος μαστού: Υπάρχει σχέση;

7 τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι σας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.