Μαστογραφία και καρκίνος μαστού: Υπάρχει σχέση;

Οι μαστογραφίες είναι ένας γενικά ασφαλής και κυρίως αποτελεσματικός τρόπος για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Παρόλο που εκθέτουν τη γυναίκα σε μικρές ποσότητες ακτινοβολίας, συνήθως δεν προκαλούν βλάβη εκτός εάν υπάρχει επαναλαμβανόμενη έκθεση για χρόνια

Η εξέταση της μαστογραφίας χρησιμοποιεί ακτίνες Χ χαμηλής δόσης για την απεικόνιση του μαστού.

Είναι γνωστό ότι η έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI) σημειώνει ότι η έκθεση σε ακτινοβολία είναι ένας δυνητικός κίνδυνος που σχετίζεται με τις μαστογραφίες. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν ένα άτομο εκτίθεται σε επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες θώρακα.

Η επαναλαμβανόμενη μαστογραφία

Ερευνητές μελέτησαν πριν 5 χρόνια την επίδραση της ετήσιας ή κάθε 2 χρόνια μαστογραφίας σε γυναίκες ηλικίας 40-74 ετών και κατέληξαν ότι η έκθεση σε επαναλαμβανόμενη μαστογραφία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και ότι αυτός ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος για εκείνους με μεγαλύτερο στήθος. Ωστόσο, αναφέρουν επίσης ότι τα οφέλη από τον έλεγχο υπερτερούν των δυνητικών κινδύνων.

Πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας

Επιπλέον, αν και οι μαστογραφίες εκθέτουν ένα άτομο σε ακτινοβολία, η ποσότητα ακτινοβολίας είναι πολύ μικρή και είναι εντός των ορίων που προβλέπουν οι τρέχουσες ιατρικές οδηγίες.

Οι πιθανοί κίνδυνοι μειώνονται ακόμα περισσότερο με τους σύγχρονους μαστογράφους λόγω των χαμηλότερων επιπέδων ακτινοβολίας.

Το βέβαιο είναι ότι τα οφέλη της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με τη μαστογραφία. Οι τακτικές μαστογραφίες έχουν συμβάλει στη μείωση του συνολικού αριθμού των θανάτων λόγω καρκίνου του μαστού.

Είναι ασφαλείς οι μαστογραφίες;

Το NCI , η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) , το BreastCancer.org και άλλοι φορείς και οργανισμοί υποστηρίζουν την τακτική εξέταση των μαστών με μαστογραφία τονίζοντας ότι η ποσότητα έκθεσης στην ακτινοβολία από μια μαστογραφία είναι χαμηλότερη από αυτήν μιας τυπικής ακτινογραφίας.

Ωστόσο, προσθέτουν ότι η υψηλότερη πυκνότητα του μαστού μπορεί να προκαλέσει άλλα ζητήματα, όπως των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων και να χρειαστεί να υποβληθεί η γυναίκα σε μία μη απαραίτητη θεραπεία.

Οφέλη και κίνδυνοι της μαστογραφίας

Το κύριο πλεονέκτημα της μαστογραφίας είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με το ACS , οι μαστογραφίες μπορούν να βρουν αλλαγές στο στήθος που θα μπορούσαν να είναι καρκίνος πολύ πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Όσες γυναίκες υποβάλλονται σε τακτική μαστογραφία:

  • είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί νωρίς ο καρκίνος του μαστού
  • είναι λιγότερο πιθανό να απαιτηθεί επιθετική θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση
  • είναι πιο πιθανό να θεραπευτεί οποιοσδήποτε καρκίνος

Μερικοί πιθανοί κίνδυνοι και μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη μαστογραφία περιλαμβάνουν:

  • Ψευδώς θετικά για καρκίνο ευρήματα: Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν ένας ακτινολόγος παρατηρήσει μια παρατυπία στη μαστογραφία χωρίς όμως να υπάρχει καρκίνος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και επιπλέον εξετάσεις. Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένα σε νεότερες γυναίκες, σε γυναίκες με πυκνό στήθος, σε άτομα που έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε βιοψίες μαστού και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Είναι επίσης συχνότερα σε εκείνες που λαμβάνουν οιστρογόνα.
  • Υπερδιάγνωση και θεραπεία: Η μαστογραφία μπορεί να βρει και μη απειλητικούς όγκους που δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, είναι δύσκολο για τους γιατρούς να κάνουν διάκριση μεταξύ καρκίνων που απαιτούν θεραπεία και όγκων που δεν απαιτούν. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί συνήθως τα αντιμετωπίζουν όλα.
  • Ψευδώς αρνητικά: Τα ψευδώς αρνητικά για καρκίνο αποτελέσματα συμβαίνουν περίπου στο 20% των περιπτώσεων με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

Πώς θα πειθαρχήσετε ένα παιδί – Δώστε προσοχή σε αυτούς τους κανόνες

Σοκάρει ο καθηγητής Τζανάκης: “Θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους τις επόμενες μέρες”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.