7 τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι σας

Το συκώτι σας εκτελεί περισσότερες από 500 λειτουργίες για το σώμα, οπότε θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση τροφών και ποτών.

Αυτό ισχύει τόσο εάν είστε γενικά υγιείς όσο και εάν έχετε κάποιες μορφές ηπατικής νόσου, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) – όπως ονομάζεται πλέον η λιπώδης διήθηση του ήπατος – όταν συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι σας.

Μια υγιεινή, φιλική προς το ήπαρ διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο ή τη μείωση του ποσοστού ασθενειών όπως η NAFLD, λέει ο γαστρεντερολόγος Δρ Vishal Gupta της Γαστρεντερολογίας του Greater Orlando στο Ορλάντο.

Ο αριθμός των ατόμων με NAFLD αυξάνεται ραγδαία και συχνά σχετίζεται με το επιπλέον σωματικό βάρος ή την παχυσαρκία. Είναι πιθανό η λιπώδης διήθηση του ήπατος να εξελιχθεί σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα , η οποία είναι μια πιο επιθετική μορφή ηπατικής νόσου που μπορεί να προχωρήσει σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.

«Εάν έχετε ήδη προβλήματα με το συκώτι, η διατροφή σας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αλλάξετε», λέει ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής και διατροφολόγος Jamie Hickey. “Καθώς η ηπατική νόσος εξελίσσεται, δεν θα είναι σε θέση να φιλτράρει τα απόβλητα και τυχόν τοξίνες στη διατροφή σας.”

Δείτε πώς μπορείτε να το διατηρήσετε υγιές με τις επιλογές τροφίμων και ποτών σας.

Καφές

Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνια ηπατική νόσο, κίρρωση και ακόμη και καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με τον Hickey.

Ο καφές βοηθά το συκώτι εμποδίζοντας την παραγωγή λίπους. Επιπλέον, ο καφές έχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη και καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες ως γνωστόν προκαλούν κυτταρικές βλάβες με την αύξηση της ηλικίας.

Τα οφέλη του καφέ φαίνονται ισχυρότερα όταν καταναλώνετε τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Προσπαθήστε να πίνετε καφέ χωρίς κρέμα και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να προσθέσουν επιπλέον θερμίδες και λίπος. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για την ποσότητα καφεΐνης στον καφέ. Τα οφέλη για το συκώτι συνδέονται με τον καφέ με καφεΐνη και όχι με τον ντεκαφεϊνέ.

Μούρα

Βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα – όλα τα μούρα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ήπατος σας, λένε οι ειδικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μούρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, περιλαμβάνουν βιταμίνη C, και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Όλες αυτές οι ιδιότητες μπορούν να συμβάλουν σε ένα δυνατό ήπαρ.

Τα μούρα έχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τη λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατός σας.

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν «καλά» λιπαρά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Λιπαρά ψάρια είναι επίσης ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλλα.

Νερό

Αν δεν πίνει κάποιος αρκετό νερό, μπορεί να αφυδατωθεί και η αφυδάτωση επηρεάζει τις λειτουργίες του ήπατος. Το νερό βοηθά επίσης το σώμα να αφομοιώσει το φαγητό ευκολότερα και αυτό βοηθά το συκώτι να κάνει τη δουλειά του.

Μια πληθυσμιακή μελέτη με περισσότερους από 16.400 συμμετέχοντες που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου 2021 της Ευρωπαϊκής Εφημερίδας Κλινικής Διατροφής διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού σχετίζεται με χαμηλότερο ποσοστό νεοδιαγνωσμένων περιπτώσεων NAFLD μεταξύ ανδρών. Το ίδιο αποτέλεσμα δεν βρέθηκε στις γυναίκες.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. Αυτά τα είδη λαχανικών είναι καλά για το συκώτι επειδή έχουν φυτικές ίνες , οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη. Έχουν επίσης ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016 στο περιοδικό Nutrients.

Άλλα είδη σταυρανθών λαχανικών είναι το λάχανο, τα ραπανάκια και τα γογγύλια.

Προσπαθήστε να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για μία ωραία σαλάτα με σταυρανθή λαχανικά που δεν βασίζονται σε σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Γίνετε δημιουργικοί με σκόρδο, βότανα, μπαχαρικά και τζίντζερ.

Ξηροί καρποί και όσπρια

Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιείς φυτικές ενώσεις και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Αυτό είναι χρήσιμο όχι μόνο για το συκώτι αλλά και την καρδιά, λέει ο Hickey.

Να θυμάστε ότι τα καρύδια έχουν σημαντικά περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, αλλά και το υψηλότερο επίπεδο πολυφαινολών.

Ελαιόλαδο

Όπως και τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια, το ελαιόλαδο εντάσσεται στη λίστα των ενδεδειγμένων τροφών για ένα υγιές συκώτι επειδή περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτό είναι πολύ καλύτερο για το συκώτι και το σώμα γενικά, σε σύγκριση με άλλα είδη λιπαρών, όπως κορεσμένα λίπη ή τρανς λιπαρά.

Μια μελέτη του 2019 στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι μια μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου σε ηλικιωμένους που είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τροφές που μπορούν να βλάψουν την υγεία του ήπατος

Εκτός από τα τρόφιμα που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας για την καλύτερη υγεία του ήπατος, υπάρχουν επίσης ορισμένα τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφύγετε.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Το αλκοόλ , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες ουλές και ίνωση του ήπατος και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος.
  • Τηγανητά φαγητά. Αυτά συνήθως χρησιμοποιούν έλαια υψηλά σε κορεσμένα και άλλα είδη λίπους που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και περίσσεια λίπους στο συκώτι.
  • Τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , όπως το μπέικον, το τυρί και οι λιπαρές σάλτσες. Αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παχυσαρκία και να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στη λιπώδη διήθηση του ήπατος.
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Πηγή: health.usnews.com

Διαβάστε επίσης

Τι είναι το σύνδρομο pica ή αλλοτριοφαγία – Γιατί είναι επικίνδυνο;

Βιταμίνη D και ήπαρ: Διατροφή και ήλιος προστατεύουν από τον καρκίνο

Ποιες τροφές κατά της τριχόπτωσης να εντάξω στη διατροφή μου;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.