Βοηθούν τα αντιδιαβητικά φάρμακα στην απώλεια βάρους; – Η άποψη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Είναι η νέα τάση βλέπουμε να κυριαρχεί τελευταία στα social media και αφορά σε έναν νέο τρόπο, που ανακάλυψαν άτομα χωρίς διαβήτη, για να χάσουν πιο εύκολα βάρος. Ποιος είναι αυτός; Τα αντιδιαβητικά φάρμακα και συγκεκριμένα ένα, το όνομα του οποίου έχει γίνει viral. Είναι, όμως, κάτι τέτοιο ασφαλές;

Μια απλή “βόλτα” στο TikTok αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς, ότι η νέα αυτή “μόδα” στο αδυνάτισμα επικρατεί κυρίως ανάμεσα σε γυναίκες, που θέλουν να χάσουν γρήγορα πολλά κιλά, π.χ. μετά την εγκυμοσύνη. Τα άτομα, που δοκιμάζουν αυτή τη μέθοδο ορκίζονται, ότι έχουν δει θαύματα και το αποδεικνύουν επιδεικνύοντας το σώμα τους, που είναι φανερά αδυνατισμένο μερικές εβδομάδες μετά τη χρήση του ενέσιμου φαρμάκου.

Βοηθούν τα αντιδιαβητικά φάρμακα στην απώλεια βάρους;

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, “Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια νέα σχετικά κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων, οι αγωνιστές των υποδοχέων του GLP-1 (glucagon-like peptide-1), μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς όσο και τους μη διαβητικούς ασθενείς να χάσουν βάρος”.

Συγκεκριμένα η ανάλυση έδειξε, ότι τα άτομα που έλαβαν το συγκεκριμένο φάρμακο “έχασαν περισσότερο βάρος (περίπου 2.9 kg περισσότερο) σε σύγκριση με τους ασθενείς που ελάμβαναν εικονικό φάρμακο ή άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα”.

Επιπλέον “Τα ανάλογα GLP-1 είχαν ευεργετικές επιδράσεις και στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα χοληστερίνης και στο γλυκαιμικό έλεγχο. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ναυτία, εμετός και διάρροια.”

Το άρθρο, ωστόσο, επισημαίνει: “Μέχρι την πραγμάτωση περαιτέρω κλινικών μελετών, τα φάρμακα αυτά δεν έχουν ένδειξη και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους ειδικά σε μη διαβητικούς ασθενείς.”

Μόνο με την καθοδήγηση του γιατρού

Πρέπει να τονιστεί, ότι καθώς πρόκειται για συνταγογραφούμενο φάρμακο, οι γιατροί προς το παρόν το “γράφουν” σε κάποιο μέλος της οικογένειας που μπορεί να έχει ζάχαρο για να το λάβει τελικά το άτομο που θέλει να χάσει βάρος -κι ας μην είναι διαβητικό.

Το φάρμακο θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που έχουν πράγματι υπερβάλλον βάρος και όχι στο πλαίσιο της ωραιοπάθειας κάποιων που θέλουν π.χ. να πέσουν από τα 60 κιλά στα 45.

Διαβάστε επίσης

ΕΔΑΕ: Συνέδριο «Εαρινές Ημέρες Παιδοδερματολογίας»

Ποια λαχανικά έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κρέας;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.