Ποια λαχανικά έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κρέας;

Η πρωτεΐνη είναι βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής και ενώ σίγουρα μπορείτε να την λάβετε  από κρέατα, τυριά και άλλα τρόφιμα, μερικές από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι τα λαχανικά.

Η Διατροφική Πρόσληψη Αναφοράς για πρωτεΐνη, ανέρχεται σε 56 γραμμάρια την ημέρα για τον άνδρα και 46 γραμμάρια την ημέρα για τηνγυναίκα. Εάν υποψιάζεστε ότι δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη κάθε μέρα, η προσθήκη λαχανικών στη διατροφή σας είναι ένας θρεπτικός και εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης.

«Η πρωτεΐνη είναι μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Χρειάζεται για να διατηρήσει τα κύτταρα του σώματος υγιή – τα χτίζει και τα επισκευάζει, καθώς και τους ιστούς, τους μύες, το δέρμα, τα μαλλιά και τα οστά. Η πρωτεΐνη είναι επίσης απαραίτητη για τη δημιουργία ενζύμων και ορμονών, τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών και της οξεοβασικής ισορροπίας του σώματος», λένε στο realsimple.com,  οι αδερφές Tammy Lakatos Shames, R.D., CDN, CFT και Lyssie Lakatos, R.D. CDN, CFT—γνωστές και ως The Nutrition Twins. «Τα τρόφιμα με πρωτεΐνη σας βοηθούν να αισθάνεστε ικανοποιημένοι και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, θα έχετε πρόβλημα να διατηρήσετε την άπαχη μυϊκή μάζα και μπορεί να πεινάτε συχνά».

Λαχανικά πλούσια σε  πρωτεΐνη

Πάμε, λοιπόν να δούμε λαχανικά που έχουν φανεί ότι περιέχουν υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης ακόμα και από το κρέας.

Σπανάκι

Το σπανάκι αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυλλώδη πράσινα λαχανικά που μπορεί να έχει κάποιος στη διατροφή του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που το διάλεγε ο Ποπάϋ!
1 φλιτζάνι (25γρ.) ωμό φρέσκο σπανάκι περιέχει 0.7γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (180γρ.) βρασμένο σπανάκι περιέχει 5.3γρ. πρωτεΐνης

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ένα πολύ δημοφιλές λαχανικό, το οποίο μπορεί εύκολα και γρήγορα να το εντάξεις κάποιος στη διατροφή του και να ωφεληθεί από την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
1 φλιτζάνι (134γρ.) ωμά σπαράγγια περιέχει 3γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (180γρ.) βρασμένα σπαράγγια περιέχει 4.4γρ. πρωτεΐνης.

Αγκινάρα

Αν και η αγκινάρα αποτελεί ένα λιγότερη σύνηθες λαχανικό στη διατροφή των περισσοτέρων, αποτελεί μία καλή πηγή πρωτεΐνης.
1 μέτρια ωμή αγκινάρα (128γρ.) περιέχει 4.2γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (168γρ.) βρασμένη αγκινάρα περιέχει 2.4γρ. πρωτεΐνης.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα πολύ δημοφιλές λαχανικό που τυχαίνει επίσης να περιέχει πρωτεΐνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας είτε ωμό, είτε ακόμα και μαγειρεμένο.
1 φλιτζάνι (91γρ.) ωμό και ψιλοκομμένο μπρόκολο περιέχει 2.6γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (156γρ.) βραστό μπρόκολο περιέχει 1.9γρ. πρωτεΐνης.

Κουνουπίδι

Όπως και το μπρόκολο, το κουνουπίδι παρέχει κι αυτό υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης για τον αριθμό των θερμίδων που παρέχει.
1 φλιτζάνι (107γρ.) ωμό κουνουπίδι περιέχει 2γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (156γρ.) βραστό κουνουπίδι περιέχει 2.2γρ. πρωτεΐνης.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια των Βρυξελλών είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή μας. Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και βιταμινών.
1 φλιτζάνι (88γρ.) από ωμά λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει 3γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (150γρ.) βρασμένα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει 4γρ. πρωτεΐνης

Κινέζικο λάχανο

Οταν σκεφτόμαστε την λέξη «πρωτεΐνη», η σκέψη μας δεν πάει στο κινέζικο λάχανο. Κι όμως, το κινέζικο λάχανο, το οποίο αναφέρεται και ως λάχανο bok choy, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Διαβάστε επίσης 

Αρνί: 6 οφέλη για την υγεία και 3 μειονεκτήματα

5 τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.