Ποια προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου ξεκινούν άμεσα στη χώρα μας

Για την «εθνική στρατηγική για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα»και τα προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου,  ενημέρωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας στο συνέδριο ECONOMIST.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας απουσιάζει από τη χώρα μας, μόνο σπάργανά του υπάρχουν», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη. Πρόσθεσε, όμως, ότι σχετικά με το δημόσιο σύστημα υγείας θα πραγματοποιηθεί ένα «συνεκτικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο» σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» έχουν ενταχθεί μια σειρά από δράσεις που αφορούν την πρόληψη, οι οποίες χρηματοδοτούνται με ποσό άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Σχετικά με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, τόνισε πως έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 100.000 μαστογραφίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», ενώ πάνω από 6.325 γυναίκες έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα σε ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού.

Προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου

Αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να δημοσιευθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα του τραχήλου της μήτρας, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 21 ως 65 ετών. Επίσης η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στα προσεχή προγράμματα, όπως προσυμπτωματικού ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα για άτομα 30-70 ετών, πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες έξι εβδομάδες, πρόληψης του καρκίνου δέρματος και τέλος το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα.

Τις νέες συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε η Αμάντα Ψυρρή, καθηγήτρια Ιατρικής Ογκολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος Επιτροπής Υποψηφιοτήτων European Society of Medical Oncology, πρόεδρος Ιατρικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν. Με τις νέες συστάσεις θα καλυφθεί το 90% του πληθυσμού της Ευρώπης, οι οποίοι θα ελεγχθούν για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως μήτρας και πνεύμονα.

«Καμία χώρα δεν έχει φθάσει στο επίπεδο που ζητάμε», τόνισε ο Ηλίας Αθανασιάδης, ιατρός ογκολόγος, διευθυντής ογκολογικής κλινικής, Νοσοκομείο Μητέρα. Πρόσθεσε πως «τα κέρδη που παίρνουμε από την πρόληψη είναι πολύ μεγαλύτερα από το να πάμε στα επόμενα στάδια της νόσου», συμπλήρωσε.

Για το ρόλο του γραμματισμού υγείας για την ευημερία των ασθενών μίλησε η Κριστίν Σόρενσεν (Kristine Sørensen), ιδρύτρια, Global Health Literacy Academy, πρόεδρος, International Health Literacy Association. Ακόμα, υπογράμμισε τη σημασία να ακούμε τις ανησυχίες και τις ανάγκες των ασθενών «με τον τρόπο που αυτοί αισθάνονται ότι θέλουν και τους πρέπει. Με την καλύτερη φροντίδα που μπορούμε να τους προσφέρουμε».

Ένα 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί αν αλλάξουμε τις συνήθειες και τις συνθήκες της ζωή μας, εξήγησε ο Νικόλαος Τσουκαλάς, ιατρός ογκολόγος, αναπληρωτής διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αντιπρόεδρος ΔΣ, Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας (ΕΣΜΟ).

Διαβάστε επίσης

Στάση εργασίας στα φαρμακεία για την τραγωδία στα Τέμπη

Συναγερμός στη Γαλλία για τη γρίπη των πτηνών – Εντοπίστηκε σε αλεπούδες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.