Συναγερμός στη Γαλλία για τη γρίπη των πτηνών – Εντοπίστηκε σε αλεπούδες

Συναγερμός έχει σημάνει στις γαλλικές αρχές, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε κόκκινες αλεπούδες, στα βορειοανατολικά του Παρισιού. Την είδηση έκανε γνωστή ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), εκφράζοντας ανησυχία για την εξάπλωση του ιού αυτού σε θηλαστικά. Τρεις αλεπούδες βρέθηκαν νεκρές σε έναν δρυμό στο Μο, κοντά στο σημείο όπου είχαν βρεθεί νεκροί γλάροι. Μία από αυτές συλλέχθηκε και εξετάστηκε, ανέφερε ο WOAH, επικαλούμενος τις τοπικές γαλλικές αρχές.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση με την επιδημία της γρίπης των πτηνών επειδή έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μεταξύ πουλιών και θηλαστικών. Ανέφερε επίσης, ότι επανεξετάζει την εκτίμηση κινδύνου υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και αφού καταγράφηκαν περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο, στην Καμπότζη.

Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών 

Η γρίπη των πτηνών, εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο τον περασμένο χρόνο και σκότωσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια πουλιά, εκτοξεύοντας στα ύψη την τιμή των αυγών αλλά και τις ανησυχίες για μετάδοση του ιού στους ανθρώπους.

Μια γάτα μολύνθηκε από τον ιό αυτόν στη Γαλλία, στα τέλη Δεκεμβρίου. Έχει επίσης εντοπιστεί σε βιζόν στην Ισπανία, σε αλεπούδες και ενυδρίδες στη Βρετανία, σε θαλάσσια λιοντάρια στο Περού και σε αρκούδες γκρίζλι στις ΗΠΑ.

Γρίπη των πτηνών: Πώς μπορεί να μεταδοθεί η ασθένεια στον άνθρωπο;

Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από την εισπνοή αεροσωματιδίων που περιέχουν τον ιό ή μετά από άμεση επαφή με περιττώματα των μολυσμένων πουλιών (σάλιο, κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις) καθώς και μετά από επαφή με επιφάνειες ή άλλα αντικείμενα μολυσμένα από αυτά. Ακόμη, τα ρούχα και τα παπούτσια μπορούν να μολυνθούν από το σάλιο και τα περιττώματα των μολυσμένων πτηνών αλλά ο ιός δεν επιζεί για πολλές ώρες στην ατμόσφαιρα. Πιο επικίνδυνη είναι η μολυσμένη κοπριά, όπου ο ιός επιζεί έως και 3 μήνες. Μέχρις στιγμής δεν έχει αποδειχτεί ότι ο ιός μεταδίδεται από το μαγειρεμένο κρέας ή τα αυγά.

Ποια είναι τα συμπτώματα στον άνθρωπο;

Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο ποικίλλουν από συμπτώματα μιας απλής γρίπης (πυρετός, βήχας, μυαλγίες, καταβολή) μέχρι και συμπτώματα βαριάς πνευμονίας, συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων, λοιμώξεων οφθαλμού και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Εξαρτώνται από το στέλεχος του ιού που προκαλεί την νόσο.

Διαβάστε επίσης 

Γρίπη των πτηνών: Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία

Απεργούν την Τετάρτη 8/3 γιατροί και νοσηλευτές – Γιατί αντιδρούν

Έρχονται νέα φάρμακα για διαβήτη, παχυσαρκία, Αλτσχάιμερ – Τι αλλάζει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.