Χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, ζητά ο ΠΙΣ

Χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, ζητά ο ΠΙΣ, καθώς την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η πανδημία. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός από διάφορους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η πολυφαρμακία, αλλά και η κακή χρήση των σκευασμάτων, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

ΠΙΣ: Η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος πρωτοστάτησε στη χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, ζητά η χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών ώστε να συνταγογραφούνται ανεξαιρέτως όλα τα φάρμακα.

Εξάλλου η υποχρεωτική πλέον συνταγογράφηση των αντιβιοτικών οδήγησε, με βάση τις εκτιμήσεις, σε μείωση κατανάλωσης των σκευασμάτων αυτών κατά περίπου 20%. Γεγονός που αποδεικνύει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν ήταν απαραίτητα.

Η πολυφαρμακία που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας από την ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αναφέρει ο ΠΙΣ, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο ειδικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι εμφανίζονται σύμφωνα με την Eurostat να κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή. Πιθανώς γι΄αυτό και η χώρα μας να έχει από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει άμεσα εκ νέου την υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, όπως ισχύει στον αναπτυγμένο κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης: Η άρση των μέτρων αφορά μόνο στους εμβολιασμένους

Όμιλος ΒΕΝΝΕΤΤ: Ποια είναι η ταχέως αναπτυσσόμενη φαρμακευτική εταιρεία, που αγόρασε το ακίνητο του Σιλβεστρίδη

Αργή η αποκλιμάκωση της επιδημίας COVID-19, ο εφιάλτης δεν τελειώνει ακόμη

Τα λάθη αποθήκευσης που κάνετε αυτήν τη στιγμή και πώς να τα διορθώσετε

6 τροφές που κόβουν την όρεξη: Διώξτε τη λαχτάρα σας για τα καλά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.