Έρευνα ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ

Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ΑLCO, για λογαριασμό του ΙΣΑ.

Η ανάγκη να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να καταργηθεί το άδικο μέτρο του clawback που απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών ιατρών και των πολυιατρείων, αναδείχθηκε. στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ΑLCO, για λογαριασμό του ΙΣΑ.  σε 400 ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος  Πατούλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος και ο διευθύνων σύμβουλος της Alcο Κ. Παναγόπουλος.

Παρουσία προέδρων Ιατρικών Συλλόγων και Επαγγελματικών Ενώσεων και Φορέων από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, η συντριπτική πλειονότητα των ιατρών εκτιμά ότι. η καθιέρωση του clawback στις εξετάσεις είναι ένα άδικο και δυσβάσταχτο μέτρο. που απειλεί τη βιωσιμότητα, των Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της Alcο είναι τα εξής:

• Το 41% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 38% ότι έχει παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ενώ μόλις το 19% θεωρεί ότι έχει βελτιωθεί.

• Το 66% θεωρεί ότι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να αναβαθμίσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

• Το 85% εκτιμά ότι η καθιέρωση του claw back στις εξετάσεις είναι ένα άδικο μέτρο. Στους πνευμονολόγους και τους καρδιολόγους το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 92%.

• Περισσότεροι από 9 στους 10 γιατρούς εκτιμούν ότι το ποσοστό του clawback που ορίστηκε πρόσφατα από τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πρέπει. Μόλις ένα 5% θεωρεί ότι είναι αυτό που πρέπει. Οι πνευμονολόγοι σε ποσοστό 100% και οι μικροβιολόγοι σε ποσοστό 97% θεωρούν ότι το clawback είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι πρέπει.

• Πολύ μεγάλο πρόβλημα επαγγελματικής βιωσιμότητας δημιουργούν τα ποσοστά clawback για τις εξετάσεις σύμφωνα με το 68% των ερωτηθέντων. Το 26% δήλωσε ότι δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Οι μικροβιολόγοι (94%)και οι ακτινολόγοι (72%) είναι οι δύο ειδικότητες που εκτιμούν σε υψηλό βαθμό ότι. το clawback δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα επαγγελματικής βιωσιμότητας.

• Την κατάργηση του clawback για τις εξετάσεις ζητά το 94% των ερωτηθέντων. Μάλιστα στους πνευμονολόγους και τους μικροβιολόγους το ποσοστό αυτό φτάνει το 99 και 100%.

• Προκειμένου να καταργηθεί το clawback για τις εξετάσεις το 48% προτείνει να μπει πλαφόν στους ασθενείς. Το 29% ζητά να μπει πλαφόν στον πάροχο υγείας και το 6% ανά διοικητική περιφέρεια.

• Ένας στους δύο εκτιμά ότι για την υπέρβαση του προϋπολογισμού για τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ΕΟΠΥΥ ευθύνονται : η υποχρηματοδότηση και η υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων. Και για το λόγο αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρία ΑLCO, για λογαριασμό του ΙΣΑ.

Διαβάστε επίσης 

Η Γκάγκα φέρνει το φάρμακο της MSD και ο Μπουρλά ανατριχιάζει

Self test: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη στην κατηγορία του για το 2021

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.