Κλιματική αλλαγή: Ίσως η πορεία να μην είναι αναστρέψιμη, λέει ο καθηγητής Θ. Οικονόμου

«Έχουμε ένα περιθώριο 30 με 40 χρόνια. Εάν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ίσως η πορεία να μην είναι αναστρέψιμη», δηλώνει για την κλιματική αλλαγή, ο καθηγητής Αστροφυσικής Θανάσης Οικονόμου.

Κλιματική αλλαγή: Ίσως η πορεία να μην είναι αναστρέψιμη, λέει ο καθηγητής Θ. Οικονόμου
Ο κ. Θανάσης Οικονόμου

O κ. Οικονόμου που, μετά από δεκαετίες καριέρας με διαστημικό πρόσημο και πολλές τιμητικές βραβεύσεις, παραδέχεται πως «κοιτά περισσότερο χαμηλά πια, παρά ψηλά», δηλώνει αισιόδοξος πως ο Άνθρωπος θα πετύχει στις αποστολές του στον πλανήτη Άρη, «αν και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως θα καταφέρουμε να “κατακτήσουμε” τον πλανήτη αυτό. Είναι, λέω, καλύτερα να συντηρήσουμε τον πλανήτη μας, που είναι τόσο ιδανικός για τον Άνθρωπο, αντί να κάνουμε προσπάθειες να μετατρέψουμε τον Άρη σε κατοικίσιμο πλανήτη», σημειώνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104.9.

Η τεχνολογία βοηθά στις φυσικές καταστροφές αλλά μέχρι ένα σημείο. «Μπορούμε, πράγματι, να παρατηρήσουμε από το διάστημα – καθώς υπάρχουν πάρα πολλά διαστημόπλοια των οποίων ο σκοπός είναι παρατηρούν τι συμβαίνει στη Γη – τις πυρκαγιές, τις καταστροφές, τις πλημμύρες και τις καταιγίδες. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρυθμός της δραστηριότητάς μας είναι καταστροφικός για το άμεσο μέλλον», αναφέρει ο κ. Οικονόμου και εστιάζει στην ραγδαία κλιματική αλλαγή.

«Είναι εδώ με όλα τα αποτελέσματά της: πυρκαγιές, πλημμύρες σε όλο τον κόσμο. Είχαμε και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες, όμως, είναι η ταχύτητα, με την οποία έχουμε τις αλλαγές», τονίζει ο πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην εξερεύνηση του Διαστήματος

Την ίδια ώρα ο κ. Οικονόμου σχολιάζει και τι συναρπαστικές εξελίξεις, που έφερε το 2021 στον τομέα του.

«Πράγματι τώρα τελευταία δεν είναι μόνο η NASA, που κάνει την εξερεύνηση του Διαστήματος, όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Έχουμε την Ευρώπη με τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει μια αποστολή στον Άρη, που, μάλιστα, ήταν πετυχημένη, αν και ήταν πρώτη προσπάθεια. Μια εξέλιξη εντυπωσιακή, αφού ακόμη και η NASA στην αρχή είχε πολλές αποτυχίες πριν να έρθει η επιτυχία», αναφέρει.

Η διαστημική προσπάθεια είναι, για συγκεκριμένους λόγους όπως εξηγεί, διεθνής πια.

«Η αλήθεια είναι πως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία επικεντρώνεται σήμερα σε πιο μακρινά ταξίδια, δεν «προλαβαίνει» να έχει ενασχόληση με όλα όσα γίνονται στο Διάστημα και «αφήνει» ένα έδαφος στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θέλει να αναπτύξει έναν τομέα, όπως τον διαστημικό τουρισμό. Αυτό δεν είναι άσχημο, αφού έτσι η NASA αφήνει τις πιο «ρουτίνας» αποστολές στους ιδιώτες», τονίζει.

Διαβάστε επίσης

Μάθε πώς θα πλύνεις σωστά το μαγιό σου

Ο πρώτος νεκρός – εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις – Νοσηλευόταν στο Παπανικολάου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.