Η κλιματική αλλαγή μας σκοτώνει, τα νέα στοιχεία

Ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής. Πάρα πολύ κρύο, πάρα πολλή ζέστη, δυστυχώς μαθαίνουμε να ζούμε με ακραίες θερμοκρασίες, υπονομεύοντας και το παρόν μας, μαζί με το μέλλον μας. Η κλιματική αλλαγή μας σκοτώνει, τα νέα στοιχεία προκαλούν τρόμο. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμη περισσότερους καύσωνες. Οι θάνατοι από κρύο μειώθηκαν κατά 0,51% μεταξύ 2000-2019, ενώ εκείνοι από ζέστη αυξήθηκαν κατά 0,21%.

Τα ανησυχητικά στοιχεία προήλθαν από μελέτες θνησιμότητας και θερμοκρασιών από 750 μέρη σε 43 χώρες. Αφορούν στην περίοδο 2000-2019, οπότε η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξανόταν κατά 0,26 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Planetary Health, από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας στην Αυστραλία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν. Ευρώπη και Αφρική χειρότερη η κατάσταση

Η μελέτη εκτιμά ότι σχεδόν ένας στους δέκα θανάτους (το 9,4%) παγκοσμίως κάθε χρόνο σχετίζεται με την έκθεση των ανθρώπων είτε σε ακραία ζέστη είτε σε ακραίο κρύο. Οι περισσότεροι έξτρα θάνατοι λόγω ακραία χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών συμβαίνουν αντίστοιχα στην Ανατολική Ευρώπη και στην υποσαχάρια Αφρική.

Η Ευρώπη εκτιμάται ότι κάθε χρόνο έχει περίπου 845.000 θανάτους, που σχετίζονται με αφύσικες θερμοκρασίες και από αυτούς οι 657.000 αφορούν το πολύ κρύο, ενώ οι 178.000 την πολλή ζέστη.

Στη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουμίνγκ Γκούο, συμμετείχε και η καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας Κλέα Κατσουγιάννη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου.

Όλοι επεσήμαναν την ανάγκη τα σπίτια να έχουν καλύτερη μόνωση για το κρύο και καλύτερο κλιματισμό για τη ζέστη. Ασθενείς με διάφορα υποκείμενα νοσήματα είναι πιο ευάλωτοι στις αφύσικες θερμοκρασίες και η ζωή τους κινδυνεύει περισσότερο.

Κλιματική αλλαγή, εφιάλτης της σύγχρονης ζωής

Μια δεύτερη ισπανική μελέτη στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, η οποία έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, συσχέτισε στοιχεία θνησιμότητας και θερμοκρασιών σε 16 ευρωπαϊκές χώρες και βρήκε ότι το 7% των θανάτων σχετίζονται με τη θερμοκρασία.

Οι θάνατοι από κρύο ήταν περίπου δεκαπλάσιοι, σε σχέση με εκείνους που οφείλονταν στην ακραία ζέστη.

Όμως και αυτή η έρευνα προβλέπει – με βάση επιδημιολογικά μοντέλα – ότι έως τα μέσα του 21ού αιώνα οι θάνατοι από ζέστη θα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ εκείνοι από κρύο θα μειωθούν αναλογικά, όχι, όμως, σε σημείο να αντισταθμίσουν τους αυξημένους θανάτους από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι μάλιστα πιθανό ότι η αναλογία θα αντιστραφεί και τελικά οι «καυτοί» θάνατοι θα ξεπεράσουν τους «παγωμένους». Οι μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, θα είναι οι πιο ευάλωτες.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης τύπου 1 – Οδηγίες της ΠΕΑΝΔ για τις καλοκαιρινές διακοπές

Μάσκα, νυχτερινά κέντρα και μετάλλαξη δέλτα η ατζέντα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο – Η θέση του ελληνικού

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.