Οι πιο σημαντικές ιατρικές εξελίξεις το 2023

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους έκλεψαν μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος το 2023, αλλά υπήρξαν κάποιες πολύ σημαντικές οι ιατρικές εξελίξεις τους τελευταίους 12 μήνες, όωπς τις καταγράφει το Science news.

Οι ιατρικές εξελίξεις το 2023

Επανάσταση στην αντιμετώπιση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας

Στις 8 Δεκεμβρίου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την πρώτη στον κόσμο θεραπεία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR/Cas9. Η θεραπεία στοχεύει τη δρεπανοκυτταρική αναιμία βοηθώντας τους ασθενείς να παράγουν υγιή αιμοσφαιρίνη. Σε άτομα με τη νόσο, η αιμοσφαιρίνη είναι ανώμαλη, με αποτέλεσμα τα ερυθρά αιμοσφαίρια να γίνονται σκληρά και να έχουν σχήμα ημισελήνου, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Μέχρι τον Μάρτιο του 2024, ο FDA θα αποφασίσει εάν η ίδια θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της βήτα-θαλασσαιμίας, μιας διαταραχής που μειώνει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.

Επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ

Μία νέα κατηγορία φαρμάκων εγκρίθηκε για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα φάρμακα αυτά αφαιρούν τις αμυλοειδείς πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ. Η θεραπεία δεν σταματά τη νόσο, αλλά σε μια κλινική δοκιμή, επιβράδυνε τη γνωστική έκπτωση κατά περίπου 30% σε 18 μήνες. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν κυκλοφορήσει νέα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή δυστροφία

Τον Ιούνιο, ο FDA ενέκρινε την πρώτη γονιδιακή θεραπεία για παιδιά με μυϊκή δυστροφία Duchenne. Λόγω ενός ελαττωματικού γονιδίου, τα άτομα με αυτή τη μυϊκή ασθένεια δεν παράγουν την πρωτεΐνη δυστροφίνη, η οποία βοηθά να διατηρούνται ανέπαφα τα μυϊκά κύτταρα. Η θεραπεία βοηθά το σώμα να παράγει μια εκδοχή της πρωτεΐνης που λείπει.

Το εμβόλιο κατά του RSV

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το πρώτο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω και ένα εμβόλιο για έγκυες.

Ένα χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη

Το μόνο φάρμακο που στόχευε συγκεκριμένα την επιλόχεια κατάθλιψη απαιτούσε 60ωρη ενδοφλέβια έγχυση σε νοσοκομείο. Με την έγκριση του zuranolone, όσες πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη μπορούν να πάρουν ένα από του στόματος φάρμακο στο σπίτι και να δουν βελτίωση των συμπτωμάτων σε μόλις τρεις ημέρες.

Εμβόλιο για τον ιό Τσικουνγκούνια

Ο ιός chikungunya μπορεί να προκαλέσει πυρετό και έντονο πόνο στις αρθρώσεις και να είναι θανατηφόρος για τα νεογέννητα. Πρόσφατα εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Διαβάστε επίσης

Πόσο καιρό χρειάζεται το συκώτι για να συνέλθει από το αλκοόλ

Μπορεί η COVID να αυξήσει τη χοληστερίνη;

Η συμφωνία των Υπουργών, η επιστροφή του Βασίλη και o προβληματισμός του Δημήτρη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.