FDA: «Πράσινο φως» σε ενδοφλέβιο φάρμακο για ασθενείς με πρώιμο Αλτσχάιμερ

Το πρώτο φάρμακο σε ενδοφλέβια μορφή που επιβεβαιωμένα επιβραδύνει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το εν λόγω φάρμακο που το οποίο επιβραδύνει σε μικρό βαθμό τη γνωστική έκπτωση που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ, εγκρίθηκε, με την Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων της Αυστραλίας (TGA) στις 30 Ιουνίου να αποδέχεται και να αξιολογεί αίτηση για την καταχώριση της χρήσης του Leqembi, επίσης γνωστού ως lecanemab, στην Αυστραλία.

Τι έδειξαν οι μελέτες 

Περισσότεροι από 1.800 ασθενείς συμμετείχαν στην μεγάλη μελέτη επιβεβαίωσης της θετικής δράσης του ενδοφλέβιου φαρμακευτικού σκευάσματος.

Από τα αποτελέσματα αυτήν καταγράφηκε την επιβράδυνση της έκπτωσης της μνήμης και της σκέψης σε διάστημα μόλις πέντε μηνών από τότε που ξεκίνησαν την θεραπεία.

«Αυτή η επιβεβαιωτική μελέτη επαλήθευσε ότι πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε η διευθύντρια νευρολογικών φαρμάκων του FDA, Teresa Buracchio.

Στις παρενέργειες του φαρμακευτικού σκευάσματος οι οποίες θα αναγράφονται στις συνταγογραφικές πληροφορίες θα φέρουν τον πιο σοβαρό τύπο προειδοποίησης, ο οποίος είναι ότι το Leqembi μπορεί να προκαλέσει οίδημα και αιμορραγία στον εγκέφαλο. Παρενέργειες που μπορεί να είναι επικίνδυνες σε σπάνιες περιπτώσεις.

Η ετικέτα σημειώνει ότι τα προβλήματα αυτά παρατηρούνται με άλλα φάρμακα που στοχεύουν στις πλάκες του Αλτσχάιμερ.

Η διαδικασία απόκτησης πλήρους έγκρισης από τον FDA για ένα φάρμακο προσελκύει συνήθως ελάχιστη προσοχή. Όμως οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ και οι συνήγοροι ασκούν πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εδώ και μήνες, αφού οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Medicare ανακοίνωσαν πέρυσι ότι δεν θα πληρώνουν για τη συνήθη χρήση φαρμάκων όπως το Leqembi μέχρι να λάβουν την πλήρη έγκριση του FDA.

Υπήρχαν ανησυχίες ότι το κόστος των νέων, στοχευμένων στις πλάκες φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να υπερβεί τα οικονομικά του προγράμματος, το οποίο παρέχει περίθαλψη σε 60 εκατομμύρια ηλικιωμένους. Η τιμή του Leqembi ανέρχεται σε περίπου 26.500 δολάρια ΗΠΑ για μια ετήσια προμήθεια ενδοφλέβιων ενέσεων κάθε δύο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης 

Χρυσοχοΐδης από Βουλή: Στόχος η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας- Άμεσες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

O Δημήτρης και τα στοιχεία, οι γκρίνιες για τις συνδρομές και η νέα μπηχτή Ολύμπιου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.