ΠΦΣ για ελλείψεις φαρμάκων: Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αρκεί να εφαρμοστούν

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι τα 4 μέτρα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ για τις ελλείψεις των  φαρμάκων που καταγράφονται στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, να εφαρμόζονται, καθώς όπως τονίζει, «στο ελληνικό δημόσιο ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία, η οποία μάλιστα είναι και πολύ αυστηρή, δεν εφαρμόζεται για όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας διακίνησης του φαρμάκου».

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, προκύπτει η αναγκαιότητα προκειμένου να λειτουργήσει η δυνατότητα αντικατάστασης ενός γενοσήμου φαρμάκου όταν αυτό είναι ελλειπτικό, να μην παρέχεται από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η δυνατότητα στον ιατρό να «κλειδώνει» συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα.

Απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων 

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι,  η απαγόρευση των εξαγωγών επιλύει το πρόβλημα, εφόσον αποδεδειγμένα πλέον για τα περισσότερα σκευάσματα, για τα οποία ισχύει η απαγόρευση εξαγωγής τους, έχει ομαλοποιηθεί σταδιακά η διάθεσή τους στο ελληνικό φαρμακείο. Ωστόσο, εκτιμά πως εάν αρθεί εκ νέου η απαγόρευση εξαγωγής τους, θα γίνουν και πάλι άμεσα ελλειπτικά.

Όπως επισημαίνει, για όσα επιτρέπεται η εξαγωγή τους, αυτά έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά, αφού υπάρχει τεράστια ζήτηση από τις Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες (πχ. αντιβιοτικά χάπια και σιρόπια, αναπνευστικά σκευάσματα κλπ.)

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν, ότι είναι επιβεβλημένο οι φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο των νομικών δεσμεύσεών τους, να αυξήσουν τις ποσότητες διάθεσης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και ιδιαίτερα των πρωτότυπων φαρμάκων για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα.

«Όσον αφορά την υποχρέωση των φαρμακαποθηκών να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, καθόσον απαιτείται σύσταση επιτροπής η οποία να αποτελείται από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να ορίζει ποια είναι τα ελλειπτικά φάρμακα. Φυσικά, τις πραγματικές ελλείψεις τις γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί, μέσω των εκατοντάδων συνταγών οι οποίες αδυνατούν να εκτελεστούν καθημερινά», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Διαχρονικό πρόβλημα

Αναφορικά με την υποχρέωση των φαρμακείων να διαθέτουν τα ελλειπτικά σκευάσματα μόνο με την εκτέλεση ηλεκτρονικής συνταγής, οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι είναι κάτι το οποίο οι ίδιοι ζήτησαν και το οποίο εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές του έτους.

«Το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, που στη χώρα μας εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο, αποτελεί πρόβλημα και των Ευρωπαϊκών χωρών γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση και απαιτεί την αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου και την πιστή τήρηση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία», καταλήγει ο ΠΦΣ.

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΦ: Τα 4 μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε ισχύ η ΠΝΠ για τα μικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ – Δείτε τι προβλέπει

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.