Μια στις 5 κοινωνικές συναντήσεις, εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού

Πιο υψηλότερη από ποτέ είναι η πιθανότητα να συναντηθούμε με κάποιον θετικό στον κορονοϊό και να κολλήσουμε από αυτόν.

Οι επιδημιολογικές αναλύσεις των ειδικών δείχνουν οτι αυτή τη στιγμή, στην Αττική τουλάχιστον 1 στις 5 άτυπες κοινωνικές συναντήσεις 4 ατόμων θα οδηγήσει σε υπερμετάδοση του ιού.

Είναι φανερό ότι η πιθανότητα να συναντηθούμε με ένα θετικό κρούσμα είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ σε αυτή τη συνάντηση, αν δεν φοράμε μάσκα, η πιθανότητα να κολλήσουμε είναι υψηλότερη από ποτέ!

Υπάρχουν μάλιστα περιοχές του λεκανοπεδίου, όπως ο Πειραιάς, όπου τα παραπάνω ποσοστά είναι ακομή υψηλότερα, όπως και οι πιθανότητες υπερμετάδοσης.

Ζητούνται επειγόντως νέες ΜΕΘ

Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο σύστημα Υγείας, με την εβδομαδιαία επιβάρυνση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να ξεπερνά και το 10%.

Όσο και να αυξάνονται τα κρεβάτια στις μονάδες, η πληρότητα δεν πέφτει κάτω από το 80% ενώ στην Αττική παραμένει πάνω από 90%.

Οι διασωληνωμένοι βαριά πάσχοντες από κορονοϊό έχουν ξεπεράσει τους 700.

Οι αρμόδιοι αναζητούν διαρκώς νέους χώρους για να διαμορφώσουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19. Ήδη πολλές χειρουργικές αίθουσες σε διάφορα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ, τακτική που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Το high flow οξυγόνο

Το σύστημα υγείας έχει προμηθευτεί 900 συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου η χρήση των οποίων αναμένεται να δώσει «ανάσα» στις ΜΕΘ.

Αυτό γιατί το high flow οξυγόνο μπορεί να αποτρέψει σημαντικό ποσοστό των εισαγωγών σε ΜΕΘ, βοηθώντας τους ασθενείς να ξεπεράσουν την αναπνευστική αναεπάρκεια χωρίς να χρειαστεί να διασωληνωθούν.

Ωστόσο, στα περισσότερα νοσοκομεία χρειάζονται τροποποιήσεις για να μπορέσει να εγκατασταθεί το σύστημα υψηλής ροής. Οι εργασίες αυτές είναι σε εξέλιξη στα νοσοκομεία, με τους αρμόδιους να ευελπιστούν ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σύντομα.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.