Τι είναι η «κορονοαϋπνία» και ποιους ταλαιπωρεί

-

Η πανδημία έχει, ως φαίνεται, κάνει πολλούς ανθρώπους να χάσουν τον ύπνο τους.

Στο εξωτερικό, όπως αναφέρει η  Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia» («κορoνοαϋπνία») που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο τον τελευταίο χρόνο.

Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αϋπνίας τόσο στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νεότερους, όσο και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής.

Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό η διαταραχή είναι εντονότερη. Στους ασθενείς δε που νοσούν από κορονοϊό το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%.

Βασικές αιτίες το άγχος και ο εγκλεισμός

Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία των διαταραχών ύπνου, ενώ οι ειδικοί θεωρούν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και εξαιτίας του εγκλεισμού. «Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και τη μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης».

Τα μέλη της Ελληνικής Εταρείας Υπνολογίας, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ναι στη ρουτίνα, όχι στο αλκοόλ

Προκειμένου, όπως τονίζει να μειώσουμε την επίδραση της πανδημίας στον ύπνο μας, θα πρέπει να τηρούμε τη ρουτίνα του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων.

Το αλκοόλ, αν και πολλοί πιστεύουν ότι τους βοηθάει να χαλαρώσουν, στην πραγματικότητα διαταράσσει τον ύπνο.

Βοηθάει η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Προσοχή στα σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για σκευάσματα που υπόσχονται «θαύματα στην αϋπνία», εξηγώντας ότι η χρήση τους είναι αμφίβολη χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση.

Καλό είναι να αναζητείται ιατρική συμβουλή πριν τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων.

Η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συμβολή των οικογενειακών γιατρών αλλά και των γιατρών όλων των ειδικοτήτων στην ανίχνευση διαταραχών στον ύπνο, όπως η αϋπνία ή η υπνηλία, και η παραπομπή τους σε ειδικούς για τη σωστή αντιμετώπιση.

Οι διαταραχές του ύπνου, κυρίως όταν διαρκούν για μεγάλο διάστημα θα πρέπει να διερευνώνται από ειδικό γιατρό, διότι μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα σοβαρών προλημάτων όπως η κατάθλιψη ή η υπνική άπνοια.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.