Η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει την καρδιά για τουλάχιστον 5 χρόνια

Η απώλεια βάρους με αλλαγές στον τρόπο ζωής σε ένα εντατικό πρόγραμμα αδυνατίσματος ωφελεί την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για τουλάχιστον πέντε χρόνια — ακόμη και αν ανακτηθεί κάποιο βάρος.

Στο συμπέρασμα αυτό, καταλήγει συστηματική ανασκόπηση έρευνας, που δημοσιεύτηκε χθες 28 Μαρτίου στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία ή είναι υπέρβαρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση – παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – καθώς και αντίσταση στην ινσουλίνη, πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2.

«Πολλοί γιατροί και ασθενείς αναγνωρίζουν ότι η απώλεια βάρους συχνά ακολουθείται από την ανάκτηση κιλών και φοβούνται ότι αυτό καθιστά άσκοπη την προσπάθεια», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Susan A. Jebb, Ph.D., καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτή η ιδέα έχει γίνει εμπόδιο για την παροχή υποστήριξης στους ανθρώπους για να χάσουν βάρος. Για άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, η απώλεια βάρους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου διαβήτη Τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων».

Σε αυτήν την ανασκόπηση, όπως αναφέρει το eurekalert.org, οι ερευνητές αξιολόγησαν διεθνείς επιστημονικές μελέτες που ήταν διαθέσιμες το 2018 για να συγκρίνουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη Τύπου 2 μεταξύ των ατόμων που ακολούθησαν ένα εντατικό πρόγραμμα συμπεριφοράς απώλειας βάρους με εκείνους που ακολούθησαν λιγότερο εντατικό ή καθόλου πρόγραμμα απώλειας βάρους. Οι μελέτες στην ανάλυση περιελάμβαναν παρεμβάσεις διατροφής και/ή άσκησης, μερική ή ολική αντικατάσταση γεύματος, διαλείπουσα νηστεία, ακόμα και οικονομικά κίνητρα που εξαρτώνται από την απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές συνδύασαν τα αποτελέσματα 124 μελετών με περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες, με μέσο όρο παρακολούθησης 28 μήνες. Χρησιμοποίησαν τα συνδυασμένα αποτελέσματα για να εκτιμήσουν τις αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2 μετά την απώλεια βάρους. Η μέση απώλεια βάρους στις διάφορες μελέτες κυμαινόταν από 2-5 κιλά. Η ανάκτηση βάρους ήταν κατά μέσο όρο 0,12 έως 0,32 κιλά το χρόνο. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 51 ετών, με δείκτη μάζας σώματος 33 (παχυσαρκία).

Σε σύγκριση με άτομα σε λιγότερο εντατικό πρόγραμμα και με άτομα χωρίς πρόγραμμα απώλειας βάρους, οι συμμετέχοντες που έχασαν βάρος μέσω ενός εντατικού προγράμματος απώλειας βάρους είχαν χαμηλότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2. Αυτοί οι παράγοντες χαμηλότερου κινδύνου διήρκεσαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος απώλειας βάρους.

Η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει την καρδιά για τουλάχιστον 5 χρόνια

Με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των μελετών που εξετάστηκαν, κατά μέσο όρο:

  • Η συστολική αρτηριακή πίεση, ο κορυφαίος αριθμός σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ήταν 1,5 mm Hg (χιλιοστά υδραργύρου) χαμηλότερη σε ένα έτος και 0,4 mm Hg χαμηλότερη σε πέντε χρόνια μετά τη συμμετοχή σε ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους.
  • Επιπλέον, το ποσοστό της HbA1c, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του διαβήτη, μειώθηκε κατά 0,26 τόσο σε ένα όσο και σε πέντε χρόνια μετά τη συμμετοχή σε ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους.
  • Η αναλογία της ολικής χοληστερόλης προς την καλή χοληστερόλη – γνωστή ως χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) – ήταν 1,5 μονάδα χαμηλότερη ένα χρόνο και πέντε χρόνια μετά τη συμμετοχή σε ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Σε ένα προκαταρκτικό εύρημα, ο μειωμένος κίνδυνος διάγνωσης με καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2 φάνηκε επίσης να παραμένει χαμηλότερος ακόμη και μετά την ανάκτηση βάρους. Ωστόσο, λίγες μελέτες παρακολούθησαν ανθρώπους για περισσότερα από 5 χρόνια και απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για να επιβεβαιωθεί εάν αυτό το πιθανό όφελος παραμένει.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Σαρώνει ο μύκητας Candida auris – Προειδοποίηση CDC

Καθαρίστε γρήγορα και σωστά το μπάνιο σας, με αυτά τα έξυπνα κόλπα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.