Εντόπιστηκαν περιοχές του εγκεφάλου, που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια

Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από την υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να συμβάλουν στην άνοια και στη μείωση των νοητικών διεργασιών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην πρόκληση άνοιας και βλάβης στη λειτουργία του εγκεφάλου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό πώς ακριβώς βλάπτει τον εγκέφαλο και ποιες συγκεκριμένες περιοχές επηρεάζονται. Η μελέτη που δημοσιεύεται στο «European Heart Journal» δείχνει τον τρόπο που συμβαίνει αυτό.

Για την έρευνα συλλέχθηκαν πληροφορίες από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, γενετικές αναλύσεις και δεδομένα παρατήρησης από χιλιάδες ασθενείς για να εξεταστεί η επίδραση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στη γνωστική λειτουργία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη συνέχεια οι ερευνητές έλεγξαν τα ευρήματά τους σε μια ξεχωριστή, μεγάλη ομάδα ασθενών στην Ιταλία.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι αλλαγές σε εννιά μέρη του εγκεφάλου σχετίζονται με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση και τη χειρότερη γνωστική λειτουργία. Οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές περιελάμβαναν μειώσεις στον όγκο του εγκεφάλου και στην έκταση της επιφάνειας του εγκεφαλικού φλοιού, αλλαγές στις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου και αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

«Χρησιμοποιώντας αυτό τον συνδυασμό προσεγγίσεων απεικόνισης, γενετικής και παρατήρησης εντοπίσαμε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που ονομάζονται κέλυφος φακοειδούς πυρήνα και συγκεκριμένων περιοχών λευκής ουσίας. Πιστεύαμε ότι αυτές μπορεί να είναι οι περιοχές, όπου η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, όπως η απώλεια μνήμης, οι δεξιότητες σκέψης και η άνοια. Όταν ελέγξαμε τα ευρήματά μας μελετώντας μια ομάδα ασθενών στην Ιταλία που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπιστώσαμε ότι τα μέρη του εγκεφάλου που είχαμε εντοπίσει είχαν όντως επηρεαστεί», δηλώνει ο Τόμας Γκούζικ, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Ιατρικό Κολέγιο του Γιαγκελόνιου Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα «μπορεί να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε νέους τρόπους για τη θεραπεία των γνωστικών βλαβών σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση».

Healthstories Εντόπιστηκαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια
Τρισδιάστατη ανακατασκευή δείχνει πόσο η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση έχει επηρεάσει τις κύριες οδούς της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο. Το κόκκινο δείχνει τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ οι κίτρινες περιοχές επηρεάζονται επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Credit: Dr Lorenzo Carnevale, IRCCS INM Neuromed, Pozzilli, Italy

Διαβάστε επίσης

Έρευνα για τα ταξίδια στο μακρινό 2070: Διαβατήριο καρδιακών παλμών αλλά και 3D εκτύπωση πρωινού και ρούχων

3 νέες Ελληνίδες ερευνήτριες τιμήθηκαν για το ερευνητικό τους έργο στις θετικές επιστήμες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.