3 νέες Ελληνίδες ερευνήτριες τιμήθηκαν για το ερευνητικό τους έργο στις θετικές επιστήμες

Τρεις νέες Ελληνίδες ερευνήτριες τιμήθηκαν για το σημαντικό ερευνητικό τους έργο και τη συνεισφορά τους στις Θετικές Επιστήμες, κατά την 12η Τελετή Βράβευσης του ελληνικού προγράμματος L’Oréal – UNESCO που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Οι 3 Ελληνίδες επιστήμονες, δραστηριοποιούνται στην έρευνα στους τομείς της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Χημείας στην Ελλάδα.

Οι Ελληνίδες ερευνήτριες στις οποίες απονεμήθηκαν τα βραβεία L’Oréal-UNESCO για το 2022 είναι οι:

Η κα. Ελένη Βεργαδή

1. Ελένη Βεργαδή, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης για το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Μηχανισμοί άμυνας του ανοσοποιητικού των φαγοκυττάρων έναντι παθογόνων μικροοργανισμών κατά τα πρώτα στάδια της ζωής». Φωτό: researchgate.net

 

 

 

Η κα. Ιωάννα Κεκλίκογλου

2. Ιωάννα Κεκλίκογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Πηγή: φωτό ), για το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Διερεύνηση νέων συνδυασμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη θεραπεία του χημειοανθεκτικού καρκίνου του μαστού». Φωτό : biology.uoc.gr

 

 

 

 

Η κα. Μαρούλα Κόκοτου

3. Μαρούλα Κόκοτου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  για το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Ανάπτυξη νέων μεθόδων ποιοτικού και ποσοτικού προσδιορισμού οργανικών ενώσεων και μεθόδων λιπιδομικής ανάλυσης με υγρή χρωματογραφία σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές, όπως η φασματομετρία μάζας, και εφαρμογή στη μελέτη φυσικών και μη φυσικών συστατικών τροφίμων και βιολογικών υγρών».

(Φωτό : fst.aua.gr )

 

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα δήλωσε: «Ο θεσμός L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη αποτελεί όχι μόνο ορόσημο διεθνούς επιστημονικής αριστείας αλλά και κίνητρο για την υποστήριξη και την συνέχιση του σημαντικού ερευνητικού τους έργου. Με μεγάλη χαρά βραβεύουμε για 12η φορά τρείς νέες σπουδαίες Ελληνίδες ερευνήτριες, οι οποίες θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές, ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να ξεχωρίσουν στους κλάδους των θετικών επιστημών».

O Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Hellas, Alex Davison δήλωσε: «Αποτελεί μέρος του DNA της L’Oréal να υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και η επιστήμη βρίσκεται στον πυρήνα του οράματος μας “Να δημιουργούμε την Ομορφιά που κινεί τον κόσμο”. Από το 2006, μέσα από το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, έχουμε βραβεύσει 32 Ελληνίδες Ερευνήτριες από τον χώρο των Θετικών Επιστημών. Οι γυναίκες αυτές, με την δύναμη του έργου τους δημιουργούν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στις ζωές μας όσο και στην αντίληψη για το μέλλον του σύμπαντος. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων στον χώρο των Επιστημών. Γι’ αυτό και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις γυναίκες ερευνήτριες στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν την ισότιμη θέση που αξίζουν».

Ο Κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται τις Γυναίκες – Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το ένα τρίτο περίπου των ερευνητών (33%) παγκοσμίως. Ο αριθμός των γυναικών μεταξύ των φοιτητών και των αποφοίτων, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο μπορεί να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, όμως οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στην μετέπειτα σταδιοδρομία τους στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας . Το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO συνεργάζονται τα τελευταία 25 χρόνια για να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση περισσότερων γυναικών επιστημόνων με στόχο να επιτύχουν επιστημονική αριστεία και να συμμετάσχουν ισότιμα στην επίλυση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

35 Ελληνίδες ερευνήτριες έχουν τιμηθεί

Τα Ελληνικά Βραβεία που εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα Βραβείων L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη εκτός από ηθική επιβράβευση, ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο στη χώρα μας, καθώς συνοδεύονται από χρηματική ενίσχυση αξίας 10,000 ευρώ. Θεσμοθετήθηκαν το 2006 και η φετινή βράβευση αυξάνει σε 35 τον συνολικό αριθμό Ελληνίδων επιστημόνων που έχουν τιμηθεί από το θεσμό στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

Οι ηλεκτρολύτες και τα αθλητικά ποτά είναι το ίδιο;

10 λεπτά τρόμου – Πως είναι να έχεις κρίση πανικού και τι συμβαίνει στο σώμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.