Ο ΙΣΑ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση διευθέτηση της ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης των δαπανών των ιατρών

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στην Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, με την οποία διαμαρτύρεται για την ύπαρξη μεγάλης καθυστέρησης, αναφορικά με την ψηφιοποίηση και την εκκαθάριση των δαπανών μηνός Δεκεμβρίου 2022 και ζητά την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια διαμαρτυριών καταγγελιών από ιατρούς, ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη μεγάλης καθυστέρησης αναφορικά με την ψηφιοποίηση και την εκκαθάριση των δαπανών μηνός Δεκεμβρίου 2022. Καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για αμοιβές για ήδη πραγματοποιθείσες ιατρικές πράξεις για τις οποίες νομότυπα έχουν υποβάλει όλα τα νόμιμα παραστατικά προς πληρωμή. Περαιτέρω η μη καταβολή των νόμιμων αμοιβών στους ιατρούς για τις αποδεδειγμένα παρασχεθείσες ιατρικές υπηρεσίες συνιστά υποτίμηση της αξίας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και αναμφισβήτητη μείωση της υπόστασής τους ως επιστημόνων ιατρών και πολιτών της χώρας, αποστερώντας τους ταυτόχρονα και την δυνατότητα ανταπόκρισης τους στις τυχόν οφειλές τους. Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε όπως έως το τέλος Μαρτίου 2023, προβείτε, ως οφείλετε, στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να πληρωθούν οι προαναφερόμενες δαπάνες στους ιατρούς».

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για το claw back

Στο μεταξύ, την Δευτέρα 20/03/2023 έγινε ενημέρωση των μελών της Ολομέλειας του Συντονιστικού Οργάνου στην οποία συμμετείχαν μετά από αίτημά τους η ΣΙΔΕΙΔΕΛ, ο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ο Σύνδεσμος εργαστηριακών Δράμας κ ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Λάρισας μέσω εκπροσώπων τους.
Διευκρινίζεται ότι πάγια θέση του Συντονιστικού Οργάνου είναι η κατάργηση του claw back, η οποία και έχει εκφραστεί στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ ξεκάθαρα.
Στην αναφορά του Υπουργού Υγείας περί επενδυτικού claw back, η πάγια θέση του Οργάνου είναι η πλήρης κατάργηση του claw back και άρα είναι εκτός αντικειμένου η εν λόγω συζήτηση. Οποιαδήποτε ανανέωση εξοπλισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
“Η εναντίωσή μας, θα διατυπωθεί για ακόμα μία φορά στην σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης περί εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων για την κατάργηση του claw back”, σημειώνει το Συντονιστικό όργανο των φορέων της πρωτοβάθμιας φροντίδας και προσθέτει:
Αναμένουμε τον ορισμό της επιτροπής ενστάσεων από τον ΕΟΠΥΥ για τους παρόχους υγείας σχετικά με τα κριτήρια ποιότητας που έχουν τεθεί και η θέση μας ως προς αυτό είναι να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΕΑΕ, του Ιατρικού Συλλόγου και της Ακτινολογικής Εταιρείας σε αυτήν”.

 

Διαβάστε επίσης

Παπαδημητρίου και Τρύφων “στα κάγκελα”, πονοκέφαλος για Θεανώ

Τι να προσέξετε, όταν αγοράζετε μπακαλιάρο – Η παραπλάνηση με το ψάρι λινγκ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.