Παπαδημητρίου και Τρύφων “στα κάγκελα”, πονοκέφαλος για Θεανώ

Παράλογο θεωρούν σύσσωμες οι φαρμακευτικές εταιρείες άρθρο νομοσχεδίου, που τις υποχρεώνει να δηλώνουν στους φαρμακοποιούς ένα προς ένα τα σκευάσματα που πουλάνε. Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου του ΣΦΕΕ και ο Θεόδωρος Τρύφων της ΠΕΦ είναι… “στα κάγκελα”. Παράλληλα αλλαγές αναμένονται στον ΕΟΠΥΥ.

Παπαδημητρίου και Τρύφων στα κάγκελα λόγω ΠΦΣ

Έκπληκτοι έμειναν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, εγχώριας και ξένης, όταν διαπίστωσαν πως σε άρθρο του τελευταίου σχεδίου νόμου, που αναρτήθηκε προς διαβούλευση, αναφέρεται ότι θα είναι υποχρεωμένοι σε μηναία βάση να δηλώνουν αναλυτικά τι πούλησαν προς τις φαρμακαποθήκες και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ειδικότερα, στο στο άρθρο 64 του σχεδίου νόμου με τίτλο “Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών”, που αναρτήθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου στο opengov.gr, περιγράφεται η σχετική υποχρέωση, με δικαιολογία τον προσδιορισμό της παρακράτησης που έχουν οι φαρμακοποιοί υπέρ του ΠΦΣ (4 τοις χιλίοις επί των πωλήσεων των φαρμάκων υπέρ ΠΦΣ).

Όταν ΣΦΕΕ και ΠΕΦ αντιλήφθηκαν τι γράφει το άρθρο, άμεσα οι πρόεδροι των δύο φορέων, Ολύμπιος Παπαδημητρίου και Θεόδωρος Τρύφων έστειλαν στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη σχετική επιστολή.

Την επιστολή δεν την κράτησαν κρυφή. Σε σχόλιο για το άρθρο 64, το οποίο αναρτήθηκε χθες στο site της διαβούλευσης, τονίζουν ότι χρειάζεται επαναδιατύπωση με το εξής σκεπτικό:

«1. Η υποβολή στον ΠΦΣ μηνιαίων αναλυτικών καταστάσεων με τις πωλήσεις των εταιρειών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς εγείρει νομικά θέματα εμπορικού απορρήτου. Δεν είναι κατανοητό με ποιον, ακριβώς, τρόπο, η υποβολή αναλυτικών καταστάσεων πωλήσεων θα εξυπηρετούσε το σκοπό του υπολογισμού του πόρου 4 τοις χιλίοις υπέρ ΠΦΣ.

2. Η διαδικασία υπολογισμού και απόδοσης του πόρου έχει συμφωνηθεί έπειτα από διαβούλευση της βιομηχανίας με τον ΠΦΣ ήδη από το 2020: Προκειμένου να υπολογιστεί ο πόρος, οι εταιρείες υποβάλλουν συγκεντρωτική κατάσταση των μηνιαίων πωλήσεων η οποία συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας ως προς την ορθότητα των στοιχείων. Ακόμη, στο τέλος του έτους τα δηλωθέντα στοιχεία επικυρώνονται από εξωτερικό ορκωτό λογιστή / ελεγκτική εταιρεία. Τα παραπάνω διασφαλίζουν απολύτως τη όλη διαδικασία.

3. Τονίζουμε ότι Ρυθμιστική Αρχή του φαρμάκου παραμένει ο ΕΟΦ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των πωλήσεων και την επάρκεια της αγοράς. Κατά συνέπεια ο οποιοσδήποτε έλεγχος θεωρηθεί απαραίτητος στο πλαίσιο των διαδικασιών που αφορούν στη διάθεση, διακίνηση, χορήγηση κλπ των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται από τον ΕΟΦ.

4. Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών, η φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να απαλλαγεί από τον ρόλο του εισπράκτορα για λογαριασμό του ΠΦΣ, καθώς σήμερα υπάρχουν πλέον όλα τα μέσα ώστε ο πόρος να αποδίδεται απευθείας από τα φαρμακεία στον ΠΦΣ χωρίς τη μεσολάβηση των εταιρειών».

Απάντηση/σχόλιο από ΠΦΣ δεν είδαμε. Ακόμη. Πάντως επειδή είμαστε καχύποπτοι, μια άλλη συμφωνία μας «μυρίζει» εδώ. Βαλτάς – Πλεύρης μάλλον θέλουν από κοινού να έχουν άμεση ενημέρωση για κάθε πωλούμενο σκεύασμα, μήπως και ρίξουν φως στο θέμα των ελλείψεων.

Ελλείψεις

Μιας και είπαμε ελλείψεις, μήπως έμαθε κανείς τι προέκυψε από τις καταγγελίες των φαρμακαποθηκαρίων για 9 (ή και παραπάνω) φαρμακευτικές, οι οποίες κατά τα λεγόμενά των πρώτων δεν προμήθευαν την αγορά με σκευάσματα;

Επίσης γιατί δεν έχει βγει νέα λίστα ελλείψεων από τον ΕΟΦ;

Αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αναμένονται το προσεχές διάστημα και φαίνεται ότι θα είναι αρκετά σημαντικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή πρόεδρος δεν θα είναι στη θέση της, λόγω ανάληψης άλλων καθηκόντων.

Επίσης και ο σημερινός αναπληρωτής διοικητής θα αντικατασταθεί από άλλο πρόσωπο, που μάλλον θα είναι ο στενός συνεργάτης και συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο του Υπουργού Υγείας, ο κ. Θανάσης Ζαμάνης.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη μάλλον δεν φαίνεται να αρέσει ιδιαίτερα στη διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη, η οποία δεν δείχνει να τα πηγαίνει καλά και με τον πολιτικό της προϊστάμενο, που είναι φυσικά ο Υπουργός Υγείας.

Φαίνεται σαν να βάζει ο Υπουργός κάποιον μέσα στον ΕΟΠΥΥ, για να την… παρακολουθεί.
Και πέρα από τα παραπάνω, εντύπωση μας έκανε και η ανακοίνωση της ΕΣΑΜΕΑ σχετικά με τις αλλαγές στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Όλο βιασύνες πια! Και μετά εμείς είμαστε οι καχύποπτοι…

Τι θα γίνει με την PrEP

Έχουν περάσει 4 μήνες από τις εξαγγελίες της Γενικής Γραμματέως για τη Δημόσια Υγεία, Ειρήνης Αγαπηδάκη, σχετικά με την έναρξη χορήγηση της προφυλακτικής αγωγής κατά του HIV, γνωστής ως PrEP. Πολλά φαίνεται να είναι τα τεχνικά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν πιθανότατα με τα προσωπικά δεδομένα.

Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα του μητρώου ασθενών με HIV, το οποίο σαν νόμος ψηφίστηκε το Νοέμβριο και η έναρξη της λειτουργίας του πάει από μήνα σε μήνα, με συνεχόμενες υπουργικές.

Μας κάνει εντύπωση, γιατί η κα Αγαπηδάκη είναι ένα πρόσωπο, που δεν δεσμεύεται για πρωτοβουλίες, εάν δεν έχει οργανώσει και την τελευταία λεπτομέρεια.

Υ. Γ. Σχετικά με την PrEP μάθαμε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με δύο φαρμακευτικές, που έδωσαν και σημαντικές εκπτώσεις.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Έρχεται αλγόριθμος για εξατομικευμένη διατροφή – Βραβείο καινοτομίας σε Έλληνες ερευνητές

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε μπακαλιάρο – Η παραπλάνηση με το ψάρι λινγκ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.