Σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους: Ειδικοί απαντούν σε ερωτήσεις για το νέο τρεντ στο Χόλιγουντ

Τον τελευταίο καιρό αρκετές διασημότητες στο Χόλιγουντ παίρνουν σεμαγλουτίδη, ένα φάρμακο που δίνεται στους διαβητικούς, αλλά όπως περιγράφουν όσοι το παίρνουν, βοηθάει και στην απώλεια κιλών. Όπως αναφέρει το Healthline το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από τον FDA για την απώλεια βάρους και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους το λαμβάνουν για να αδυνατίσουν.

«Πολλοί λένε γι’ αυτό το φάρμακο καθώς επηρεάζονται από τους διάσημους που το παίρνουν, οι οποίοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη χρήση φαρμάκων GLP-1 για να χάσουν κιλά, ακόμα και αν δεν είναι παχύσαρκοι ή διαβητικοί» λέει η ενδοκρινολόγος Rekha Kumar.

Πρόσφατα η κωμικός Chelsea Handler αποκάλυψε ότι ο γιατρός της της συνταγογράφησε σεμαγλουτίδη σε περίπτωση που ήθελε να χάσει 5 κιλά, όμως τέτοιες περιπτώσεις, τονίζει η γιατρός, είναι προβληματικές. «Η πρακτική των ινστιτούτων απώλειας κιλών ή των παράνομων επιχειρήσεων τηλεϊατρικής είναι να συνταγογραφούν γενναιόδωρα σε ανθρώπους που δεν πληρούν τα κριτήρια και αυτή η συνταγογράφηση δεν είναι μόνο ανεύθυνη, αλλά θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη χορήγηση του φαρμάκου σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο» λέει η Handler.

Η σεμαγλουτίδη είναι ένα εβδομαδιαίο ενέσιμο φάρμακο για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η αρχική έγκριση του φαρμάκου με την εμπορική ονομασία Ozempic από τον FDA αφορούσε δόσεις των 0,5 mg ή 1 mg και το 2022 ο FDA ενέκρινε υψηλότερη δόση των 2 mg. «Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα βοηθώντας το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη», λέει η Kumar.

«Η Σεμαγλουτίδη είναι εγκεκριμένη μόνο για τον διαβήτη» λέει ο Δρ. Charlie Seltzer. Αλλά εδώ είναι που δημιουργείται σύγχυση. «Το δραστικό συστατικό, η σεμαγλουτίδη, έχει εγκριθεί για την απώλεια βάρους με την εμπορική ονομασία Wegovy» λέει ο Seltzer. Τον Οκτώβριο του 2022 ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι το Wegovy τον βοήθησε να χάσει βάρος.

Η διαφορά των φαρμάκων με σεμαγλουτίδη

Τόσο το Ozempic όσο και το Wegovy είναι εμπορικές ονομασίες για τη σεμαγλουτίδη. Αλλά τα δύο αυτά φάρμακα δεν είναι ακριβώς τα ίδια.

«Το Wegovy είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Περιέχει υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης (2,4 mg), από το Ozempic και αναπτύχθηκε ειδικά για τη θεραπεία της παχυσαρκίας» λέει η Kumar. Όπως αναφέρει σε μελέτη που έγινε όσοι έλαβαν το φάρμακο και έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους έχασαν σχεδόν 15% του σωματικού τους βάρους, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 3% στην ομάδα του placebo. Έτσι, ναι, η σεμαγλουτίδη -τουλάχιστον στην υψηλότερη δόση των 2,4 mg- μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

«Η σεμαγλουτίδη προκαλεί… καταστολή της όρεξης και αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να βγει από το στομάχι, οδηγώντας σε αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν κάνει τίποτα μαγικό στο μεταβολισμό» λέει ο Seltzer.

«Οι φυσιολογικού βάρους ασθενείς χωρίς διαβήτη μπορεί να χάσουν βάρος αν πάρουν GLP-1, αλλά οι κίνδυνοι του φαρμάκου υπερτερούν του οφέλους της απώλειας. Τα GLP-1 δεν έχουν μελετηθεί σε αυτόν τον πληθυσμό και πιθανότατα θα δούμε περισσότερες παρενέργειες με την ακατάλληλη χρήση» επισημαίνει η Kumar.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χάσετε βάρος με τη σεμαγλουτίδη;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

«Γενικά, χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους», λέει η Kumar. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι δεν αρχίζουν να παίρνουν και τα 2,4 mg του φαρμάκου ταυτόχρονα. Αντ’ αυτού, ξεκινούν με μια δόση 0,25 mg την εβδομάδα και αυξάνουν κάθε τέσσερις εβδομάδες, με μέγιστο τα 2,4 mg.

«Η δόση αυξάνεται σταδιακά κάθε τέσσερις εβδομάδες για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών», λέει ο Seltzer. «Μόλις επιτευχθεί η δόση που καταστέλλει την όρεξη η απώλεια βάρους συμβαίνει γρήγορα» προσθέτει.

Θεωρείται γενικά ασφαλές φάρμακο σε δόσεις έως 2 mg για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να το λαμβάνουν. «Θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με ιστορικό παγκρεατίτιδας, καρκίνο του θυρεοειδούς» λέει ο Seltzer επισημαίνοντας ότι ο γιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει αν είστε καλός υποψήφιος για να το πάρετε. Ορισμένοι έχουν παρενέργειες όπως:

  • Ναυτία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ζαλάδες
  • Μειωμένη όρεξη
  • Διάρροια

Επανέρχεται το βάρος που χάθηκε;

Μια δοκιμή που έγινε το 2022 σε σχεδόν 2.000 άτομα έδειξε ότι τα άτομα που σταμάτησαν να λαμβάνουν δόσεις σεμαγλουτίδης των 2,4 mg επανέκτησαν τα δύο τρίτα του βάρους που είχαν χάσει ένα χρόνο μετά τη διακοπή.

«Μόλις το φάρμακο σταματήσει ή χάσει την αποτελεσματικότητά του, τα ίδια ζητήματα που έβαλαν τους ανθρώπους σε μπελάδες εξαρχής θα εξακολουθούν να υπάρχουν και το βάρος θα επανέλθει αμέσως», λέει ο Seltzer.

Δείτε περισσότερα στο newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

Παιδική παχυσαρκία: «Άλμα» με καινοτόμο Πρόγραμμα πρόληψης του Υπ. Υγείας, τι θα περιλαμβάνει

Ρυτιδοπλαστική (Face Lift): Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται και πόσο διαρκεί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.