Γρίπη των πτηνών: Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία

Ανησυχία στους επιστήμονες, προκαλεί η γρίπη των πτηνών, καθώς έχει εξαπλωθεί σε άγρια θηλαστικά και, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, έχει μολύνει ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, οι δημόσιες υγειονομικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο ιός να μεταλλαχθεί σε υπότυπους, ικανούς να προκαλέσουν ασθένεια σε ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, προειδοποιούν ότι πάντα υφίσταται η απειλή ανάδυσης μιας νέας γρίπης ικανής να προκαλέσει πανδημία.

Ήδη η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) έχει συγκροτήσει μια ομάδα 26 ειδικών για να μοντελοποιήσει μια πιθανή εστία H5N1 σε περίπτωση που ο ιός της γρίπης των πτηνών εξελιχθεί και αρχίσει να εξαπλώνεται μεταξύ ανθρώπων.

Ο Δρ Erik Karlsson, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας στο Ινστιτούτο Παστέρ της Καμπότζης που αποκωδικοποίησε τη γενετική αλληλουχία του ιού του κοριτσιού, προειδοποίησε ότι διαφέρει από αυτή που έχουν τα πουλιά. Οπως είπε στο Sky News: “Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτός ο ιός έχει περάσει από άνθρωπο. Κάθε φορά που αυτοί οι ιοί εισέρχονται σε έναν νέο ξενιστή, θα έχουν ορισμένες αλλαγές που τους επιτρέπουν να αναπαράγονται λίγο καλύτερα ή ενδεχομένως να συνδέονται με τα κύτταρα της αναπνευστικής μας οδού λίγο καλύτερα. Πρόσθεσε δε ότι ο ιός δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί πλήρως στους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά παραμένει “ένας ιός των πτηνών”. Ο Δρ Karlsson είπε ότι οι νέες μεταλλάξεις ήταν απίθανο να συνέβησαν στο κορίτσι, αλλά πιθανότατα υπήρχαν σε ένα “σύννεφο” ιών με τυχαίες γενετικές αλλαγές στο εσωτερικό των πτηνών.

Το στέλεχος στην τρέχουσα μορφή του είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη εστία διασποράς. Η εκτεταμένη μετάδοση θα απαιτούσε μια μετάλλαξη που της επιτρέπει να συνδεθεί με έναν υποδοχέα που βρίσκεται στα κύτταρα της μύτης. Ο γενετικός έλεγχος αποκάλυψε ότι το κορίτσι είχε κολλήσει το στέλεχος 2.3.2.1c του H5N1, το οποίο είναι ενδημικό σε άγρια πτηνά και πουλερικά στην Καμπότζη. Αυτό διαφέρει από τον τύπο 2.3.4.4b που έχει εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο και έχει μολύνει πολλά πουλιά και θηλαστικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρα Karlsson αυτός δεν είναι λόγος να υποβαθμιστεί η απειλή.

Χαμηλός ο κίνδυνος για την Ευρώπη

Το 11χρονο κορίτσι που έχασε τη ζωή της ήταν το πρώτο περιστατικό γρίπης των πτηνών A(H5N1) που ανιχνεύθηκε σε ανθρώπους στην Καμπότζη από το 2014. Στο παρελθόν, η Καμπότζη ανέφερε 56 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων 37 θανάτων μεταξύ 2005 και 2014.

Σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σποραδικά κρούσματα σε ανθρώπους διαφορετικών υποτύπων γρίπης των πτηνών A(H5Nx) έχουν αναφερθεί στο παρελθόν παγκοσμίως. Η μετάδοση στον άνθρωπο παραμένει ένα σπάνιο γεγονός και δεν έχει παρατηρηθεί παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.

Συνολικά, ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στο ευρύ κοινό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου θεωρείται χαμηλός. Ο κίνδυνος για τις επαγγελματικά εκτεθειμένες ομάδες όπως οι εκτροφείς ζώων έχει αξιολογηθεί ως χαμηλός έως μεσαίος.

Διαβάστε επίσης

Οι αγάπες της Ματίνας, η ενημέρωση για το δυστύχημα και το «κάψιμο» του Δημήτρη

Νοσ. Αττικόν: Ξεκινά Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.