Αρθρίτιδα ισχίου: Επώδυνη και επιδεινούμενη με την πάροδο του χρόνου – Αίτια και θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η αρθρίτιδα του ισχίου είναι βλάβη του χόνδρου στην άρθρωση του ισχίου. Είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να είναι επώδυνη και να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζοντας την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Η αρθρίτιδα ισχίου είναι μια φλεγμονή στην άρθρωση του ισχίου, που προκαλεί έντονο πόνο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, οι οποίοι διαφέρουν τόσο στην αιτιολογία, όσο και στην κλινική τους εικόνα, ενώ και η αντιμετώπισή τους είναι επίσης διαφορετική.

Τύποι και αιτίες της αρθρίτιδας του ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, που σημαίνει ότι προκαλεί σταδιακή βλάβη στην άρθρωση. Είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας του ισχίου και μπορεί να επηρεάσει άλλες αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου συνήθως προκαλείται από φθορά που σχετίζεται με τη γήρανση και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η διάσπαση του χόνδρου οδηγεί σε πόνο και φλεγμονή.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Ισχίου

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια ασθένεια που προκύπτει από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιή ιστό στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου. Προκαλεί φλεγμονή του αρθρικού υμένα, της κάψουλας που περιβάλλει την άρθρωση του ισχίου. Τα φλεγμονώδη κύτταρα απελευθερώνουν ουσίες που διασπούν τον χόνδρο του ισχίου με την πάροδο του χρόνου. Η ΡΑ συνήθως επηρεάζει μικρότερες αρθρώσεις, όπως τον καρπό και τα δάχτυλα πρώτα, και μπορεί να μην είναι αισθητή στο ισχίο μέχρι να προκαλέσει συμπτώματα.

Ψωριασική Αρθρίτιδα Ισχίου

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα με ψωρίαση, μια αυτοάνοση πάθηση του δέρματος που μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αρθρώσεων. Η ψωριασική αρθρίτιδα του ισχίου είναι μια χρόνια πάθηση. Μπορεί να αναπτυχθεί πριν ή μετά την εμφάνιση των ενδεικτικών δερματικών συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Μετατραυματική Αρθρίτιδα Ισχίου

Τραυματισμός ή τραύμα στο ισχίο, όπως κάταγμα ισχίου, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αρθρίτιδας αργότερα στη ζωή. Τραύμα όπως πτώσεις, αθλητικοί τραυματισμοί και τροχαία ατυχήματα μπορεί να βλάψουν τον χόνδρο. Ενώ ο ίδιος ο τραυματισμός μπορεί να επουλωθεί, η βλάβη του χόνδρου και τυχόν αλλαγές στην ευθυγράμμιση ή την ανατομία της άρθρωσης του ισχίου μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα χρόνια αργότερα.

Αρθρίτιδα ισχίου λόγω αγγειακής νέκρωσης

Η αγγειακή νέκρωση συμβαίνει όταν ένα οστό χάνει την παροχή αίματος και αρχίζει να καταρρέει. Στο ισχίο, μπορεί να αναπτυχθεί αναγγειακή νέκρωση στην μηριαία κεφαλή (το σφαιρικό τμήμα της άρθρωσης του ισχίου). Καθώς ο οστικός ιστός πεθαίνει, το μηριαίο οστούν καταρρέει και χάνει το σχήμα του, το οποίο τελικά οδηγεί σε σοβαρή αρθρίτιδα του ισχίου.

Συμπτώματα αρθρίτιδας ισχίου

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του ισχίου μπορεί να είναι σταθερά ή να φουντώνουν. Τα κοινά συμπτώματα της αρθρίτιδας του ισχίου περιλαμβάνουν:

Πόνος μέσα ή κοντά στο ισχίο που μπορεί να επιδεινωθεί λόγω ορισμένων κινήσεων και ασκήσεων. Ο χόνδρος φθείρεται άνισα και εάν μια συγκεκριμένη κίνηση ασκεί πίεση σε μια περιοχή με μεγαλύτερη βλάβη, ο πόνος αυξάνεται. Με την αρθρίτιδα του ισχίου, ο πόνος γίνεται κυρίως αισθητός στη βουβωνική χώρα και περιστασιακά στην εξωτερική περιοχή του μηρού και του άνω γλουτού. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί μετά από όρθια στάση ή περπάτημα για μεγάλες χρονικές περιόδους ή μετά από μια περίοδο ανάπαυσης (πρωινό ξύπνημα).
Η δυσκαμψία στο ισχίο καθιστά δύσκολη την κίνηση του ισχίου ή την περιστροφή του ποδιού. Αυτό μπορεί να κάνει καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να φοράτε κάλτσες ή και το εσώρουχό σας δύσκολες.

Η αδυναμία στο ισχίο είναι συχνά αποτέλεσμα μειωμένης δραστηριότητας. Η αρθρίτιδα του ισχίου μπορεί να σας κάνει να κινείστε λιγότερο λόγω πόνου, γεγονός που καθιστά την άρθρωση ακόμη πιο αδύναμη και επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου για αρθρίτιδα ισχίου

Ηλικία. Όσο μεγαλώνετε τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε φθορές στον χόνδρο της άρθρωσης του ισχίου σας.
Υπερβολικό βάρος. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία ασκεί επιπλέον πίεση στα ισχία.
Τραύμα. Σοβαρός τραυματισμός, όπως κάταγμα ισχίου ή ρήξεις χειλέων, μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα χρόνια αργότερα.
Κατάχρηση. Εργασίες και αθλήματα που απαιτούν σωματικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ασκούν πίεση στο ισχίο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.
Γένος. Οι γυναίκες που είναι μετεμμηνοπαυσιακές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα ισχίου από τους άνδρες. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες.
Δομικές ή αναπτυξιακές ανωμαλίες. Οστά με ακανόνιστο σχήμα που σχηματίζουν την άρθρωση του ισχίου, όπως δυσπλασία ισχίου και πρόσκρουση, μπορεί να οδηγήσουν σε μη φυσιολογικό στρες στον χόνδρο.
Αυτοάνοσα ερεθίσματα. Ενώ τα αίτια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας παραμένουν άγνωστα, τα αίτια των αυτοάνοσων ασθενειών είναι ένας τομέας ενεργού έρευνας. Για παράδειγμα, η μόλυνση πιστεύεται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν την ψωρίαση.
Γενεσιολογία. Ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις που οδηγούν σε αρθρίτιδα ισχίου μπορεί να υπάρχουν στην οικογένεια.
Άλλες καταστάσεις υγείας. Τα άτομα με διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, αιμοχρωμάτωση (υψηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα) και ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αρθρίτιδας του ισχίου;

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ακόλουθα διαγνωστικά εργαλεία για να προσδιορίσει εάν έχετε αρθρίτιδα ισχίου:

Ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση
Εξετάσεις αίματος για γενετικούς δείκτες και/ή αντισώματα ΡΑ
Ακτινογραφίες για τον προσδιορισμό της απώλειας χόνδρου

Θεραπεία αρθρίτιδας ισχίου

Οι επιλογές θεραπείας για την αρθρίτιδα του ισχίου ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της νόσου, την ηλικία σας, τη σοβαρότητα του πόνου και άλλους παράγοντες. Ενώ οι γιατροί δεν μπορούν να αναστρέψουν την απώλεια χόνδρου, υπάρχουν τρόποι για τη βελτίωση του πόνου και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης.

Μη χειρουργικές θεραπείες για την αρθρίτιδα του ισχίου

Οι τροποποιήσεις δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επώδυνων εξάρσεων. Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την αρθρίτιδα του ισχίου, όπως το τρέξιμο, το άλμα και άλλες ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης.
Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως η απώλεια βάρους, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες στην άρθρωση του ισχίου.
Οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της δύναμης στο ισχίο. Η ενασχόληση με ασκήσεις και δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου, όπως το κολύμπι και το ποδήλατο, και η παραμονή σας σωματικά δραστήρια είναι το κλειδί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας του ισχίου.
Τα θερμαντικά επιθέματα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση της φλεγμονής στο ισχίο.
Φάρμακα και ενέσεις, όπως ενέσεις κορτικοστεροειδών, ενέσεις υαλουρονικού οξέος, ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων και ανοσοκατασταλτικά ή βιολογικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής. Ποια φάρμακα θα λειτουργήσουν καλύτερα εξαρτάται από τον τύπο της αρθρίτιδας.
Βοηθήματα βάδισης όπως μπαστούνι ή περιπατητές παρέχουν υποστήριξη κατά το περπάτημα.

Χειρουργική για Αρθρίτιδα Ισχίου

Η εξέλιξη της αρθρίτιδας του ισχίου και η αποτελεσματικότητα διαφόρων μη χειρουργικών θεραπειών ποικίλλει. Εάν οι μη χειρουργικές επιλογές δεν παρέχουν την επιθυμητή ανακούφιση από τον πόνο και η ποιότητα της ζωής σας υποφέρει, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε τις χειρουργικές επιλογές, όπως:

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια διαδικασία για την αντικατάσταση ενός ή και των δύο άκρων μιας κατεστραμμένης άρθρωσης ισχίου με τεχνητά εμφυτεύματα και είναι η μόνη ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Πηγή: hopkinsmedicine.org

Διαβάστε επίσης

Ινομυαλγία: Τα συμπτώματα που θα σε υποψιάσουν

Γιατί η Ελλάδα αποτελεί “παράδεισο” για τους συνταξιούχους

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.