Ινομυαλγία: Τα συμπτώματα που θα σε υποψιάσουν

Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο που συνοδεύεται από κόπωση, προβλήματα ύπνου, μνήμης και διάθεσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ινομυαλγία ενισχύει τις οδυνηρές αισθήσεις επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός επεξεργάζονται επώδυνα και μη επώδυνα σήματα.

Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν μετά από ένα συμβάν, όπως σωματικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, μόλυνση ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα συσσωρεύονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, χωρίς κανένα συμβάν πυροδότησης.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυαλγία από ό,τι οι άνδρες. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ινομυαλγία έχουν επίσης πονοκεφάλους τάσης, διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άγχος και κατάθλιψη.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία, μια ποικιλία φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η άσκηση, η χαλάρωση και τα μέτρα μείωσης του στρες μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Τα κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν

Εκτεταμένος πόνος. Ο πόνος που σχετίζεται με την ινομυαλγία συχνά περιγράφεται ως ένας συνεχής αμβλύς πόνος που έχει διαρκέσει για τουλάχιστον τρεις μήνες. Για να θεωρείται ευρέως διαδεδομένος, ο πόνος πρέπει να εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματός σας και πάνω και κάτω από τη μέση σας.

Κούραση. Τα άτομα με ινομυαλγία συχνά ξυπνούν κουρασμένα, παρόλο που αναφέρουν ότι κοιμούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ο ύπνος συχνά διακόπτεται από τον πόνο και πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία έχουν άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και την υπνική άπνοια.

Γνωστικές δυσκολίες. Ένα σύμπτωμα που συνήθως αναφέρεται ως «ινώδης ομίχλη» μειώνει την ικανότητα εστίασης, προσοχής και συγκέντρωσης σε νοητικές εργασίες.

Η ινομυαλγία συχνά συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις, όπως:

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Ημικρανία και άλλα είδη πονοκεφάλων

Διάμεση κυστίτιδα ή σύνδρομο επώδυνης κύστης

Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης

Ανησυχία

Κατάθλιψη

Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας

Αιτίες

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η επαναλαμβανόμενη νευρική διέγερση προκαλεί την αλλαγή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού των ατόμων με ινομυαλγία. Αυτή η αλλαγή περιλαμβάνει μια μη φυσιολογική αύξηση των επιπέδων ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που σηματοδοτούν τον πόνο.

Επιπλέον, οι υποδοχείς πόνου του εγκεφάλου φαίνεται να αναπτύσσουν ένα είδος μνήμης του πόνου και να ευαισθητοποιούνται, που σημαίνει ότι μπορούν να αντιδράσουν υπερβολικά σε επώδυνα και μη επώδυνα σήματα.

Υπάρχουν πιθανώς πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις αλλαγές, όπως:

Γενεσιολογία. Επειδή η ινομυαλγία τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της διαταραχής.

Λοιμώξεις. Ορισμένες ασθένειες φαίνεται να προκαλούν ή να επιδεινώνουν την ινομυαλγία.

Φυσικά ή συναισθηματικά γεγονότα. Η ινομυαλγία μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από ένα φυσικό συμβάν, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Το παρατεταμένο ψυχολογικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει την πάθηση.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για ινομυαλγία περιλαμβάνουν:

Το φύλο σου. Η ινομυαλγία διαγιγνώσκεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ινομυαλγία εάν ένας γονέας ή ένας αδερφός έχει επίσης την πάθηση.

Άλλες διαταραχές. Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή λύκο, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ινομυαλγία.

Επιπλοκές

Ο πόνος, η κόπωση και η κακή ποιότητα ύπνου που σχετίζονται με την ινομυαλγία μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να λειτουργείτε στο σπίτι ή στην εργασία. Η απογοήτευση της αντιμετώπισης μιας συχνά παρεξηγημένης κατάστασης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος που σχετίζεται με την υγεία.

Διάγνωση

Στο παρελθόν, οι γιατροί έλεγχαν 18 συγκεκριμένα σημεία στο σώμα ενός ατόμου για να δουν πόσα από αυτά ήταν επώδυνα όταν πιέζονταν σταθερά. Οι νεότερες κατευθυντήριες γραμμές από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας δεν απαιτούν διάγνωση μέσω συγκεκριμένων σημείων.

Αντίθετα, ο κύριος παράγοντας που απαιτείται για τη διάγνωση της ινομυαλγίας είναι ο εκτεταμένος πόνος σε όλο το σώμα σας για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Για να πληροίτε τα κριτήρια, πρέπει να έχετε πόνο σε τουλάχιστον τέσσερις από αυτές τις πέντε περιοχές:

Αριστερά άνω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ώμου, του βραχίονα ή της γνάθου
Δεξιά άνω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ώμου, του βραχίονα ή της γνάθου
Αριστερή κάτω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου, των γλουτών ή του ποδιού
Δεξιά κάτω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου, του γλουτού ή του ποδιού
Αξονική περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τον αυχένα, την πλάτη, το στήθος ή την κοιλιά

Θεραπεία

Γενικά, οι θεραπείες για την ινομυαλγία περιλαμβάνουν τόσο φαρμακευτική αγωγή όσο και στρατηγικές αυτοφροντίδας. Η έμφαση δίνεται στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της γενικής υγείας. Καμία θεραπεία δεν λειτουργεί για όλα τα συμπτώματα, αλλά η δοκιμή μιας ποικιλίας θεραπευτικών στρατηγικών μπορεί να έχει σωρευτικό αποτέλεσμα.

Φάρμακα

Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της ινομυαλγίας και στη βελτίωση του ύπνου. Οι κοινές επιλογές περιλαμβάνουν:

Παυσίπονα. Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλα), η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, άλλα) ή η ναπροξένη νατριούχος (Aleve, άλλα) μπορεί να είναι χρήσιμα. Τα οπιοειδή φάρμακα δεν συνιστώνται, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές παρενέργειες και εξάρτηση και θα επιδεινώσουν τον πόνο με την πάροδο του χρόνου.

Αντικαταθλιπτικά. Η ντουλοξετίνη (Cymbalta) και η μιλνασιπράνη (Savella) μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της κόπωσης που σχετίζεται με την ινομυαλγία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αμιτριπτυλίνη ή το μυοχαλαρωτικό κυκλοβενζαπρίνη για να βοηθήσει στην προώθηση του ύπνου.

Αντισπασμωδικά φάρμακα. Τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία της επιληψίας είναι συχνά χρήσιμα για τη μείωση ορισμένων τύπων πόνου. Η γκαμπαπεντίνη (Neurontin) είναι μερικές φορές χρήσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας, ενώ η πρεγκαμπαλίνη (Lyrica) ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία της ινομυαλγίας.

Θεραπείες

Μια ποικιλία διαφορετικών θεραπειών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης που έχει η ινομυαλγία στο σώμα και τη ζωή σας. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Φυσικοθεραπεία. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις που θα βελτιώσουν τη δύναμη, την ευλυγισία και την αντοχή σας. Οι ασκήσεις με βάση το νερό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Εργοθεραπεία. Ένας εργοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε προσαρμογές στον χώρο εργασίας σας ή στον τρόπο που εκτελείτε ορισμένες εργασίες που θα προκαλέσουν λιγότερο άγχος στο σώμα σας.

Συμβουλευτική. Η συζήτηση με έναν σύμβουλο μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την πίστη σας στις ικανότητές σας και να σας διδάξει στρατηγικές για την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων.

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μ. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και τον εκσυγχρονισμό του δικαίου για τις μεταμοσχεύσεις

Ποιος είναι ο συγκλονισμένος άντρας της ΕΜΑΚ πάνω στα συντρίμμια των τρένων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.