Η υγιεινή διατροφή βοηθά ακόμα και όσους έχουν το γονίδιο της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Η υγιεινή διατροφή βοηθά όσους έχουν το κατ’ εξοχήν ένοχο γονίδιο (ΑΡΟΕ), που αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Η μνήμη μειώνεται συνεχώς μετά από μια ηλικία, αλλά οι άνθρωποι, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή την εξέλιξη, όπως δείχνει νέα μελέτη.

Ένας γενικότερα υγιεινός τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με πιο αργή απώλεια της μνήμης στους ηλικιωμένους.

Όσες περισσότερες υγιεινές συμπεριφορές συνδυάζονται (διατροφή, σωματική άσκηση, κοινωνικές επαφές, γνωστικά ερεθίσματα όπως διάβασμα και γράψιμο, μη κάπνισμα, μη κατανάλωση ακλοόλ κ.α.) -με κυριότερη σε ειδικό βάρος τη διατροφή- τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Πρωτεύουσας, του Νοσοκομείου Σουανγού και του Εθνικού Κέντρου Νευρολογικών Διαταραχών του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 29.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών (μέση ηλικία τα 72 έτη), οι οποίοι είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε δέκα χρόνια. Το 20% των συμμετεχόντων είχαν το γονίδιο κινδύνου ΑΡΟΕ της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Το γονίδιο κινδύνου ΑΡΟΕ της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Η μελέτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε εκτίμηση πόσο ωφελεί τη μνήμη κάθε μία ξεχωριστά συμπεριφορά και κατέληξε ότι πιο ωφέλιμη είναι η διατροφή, ενώ ακολουθούν κατά σειρά τα γνωστικά ερεθίσματα και η σωματική άσκηση. Ακόμη και όσοι είχαν το γονίδιο κινδύνου ΑΡΟΕ της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, αν τηρούν μια σειρά από υγιεινές συνήθειες, εμφανίζουν πιο αργή έκπτωση της μνήμης τους.

Όσοι ζούσαν πιο υγιεινά, είχαν σχεδόν 30% μικρότερη πιθανότητα για ήπια γνωστική εξασθένηση και 90% για άνοια, σε σύγκριση με όσους έκαναν την πιο ανθυγιεινή διατροφή και γενικότερα την πιο ανθυγιεινή ζωή (σωματικά αδρανείς, χωρίς γνωστικά ερεθίσματα, κοινωνικά απομονωμένοι, καπνιστές, χρήστες αλκοόλ).

«Η πρόληψη είναι σημαντική δεδομένης της απουσίας αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες – Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία

Αυτό το τεστ 10 δευτερολέπτων θα σας πει πότε είναι ώρα να αντικαταστήσετε τα παπούτσια σας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.