Αυτό το τεστ 10 δευτερολέπτων θα σας πει πότε είναι ώρα να αντικαταστήσετε τα παπούτσια σας

Όλοι έχουμε αγαπημένα παπούτσια και όταν έρχεται ή ώρα για να τα αντικαταστήσουμε είναι δύσκολο να τα αποχωριστούμε. Κάποιοι μάλιστα, φορούν ένα συγκεκριμένο ζευγάρι, μέχρι στην κυριολεξία να λιώσει, γιατί τους έχει βολέψει απίστευτα.

Αυτό όμως δεν είναι καλό για τα πόδια και καλώς ή κακώς τα παλιά φθαρμένα παπούτσια πρέπει να μην χρησιμοποιούνται πια, τουλάχιστον όχι σε καθημερινή βάση.

«Τα παπούτσια, γενικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αν είναι φθαρμένα γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό», λέει στο wellandgood.com η ποδίατρος Jacqueline Sutera. «Οι φθαρμένες σόλες και τα φθαρμένα τακούνια των παπουτσιών, αναγκάζουν το πόδι να προσγειωθεί στο έδαφος με αυξημένη γωνία, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό συνδέσμων, διαστρέμματα, πτώσεις, τενοντίτιδα, πόνο στους γοφούς, τους αστραγάλους και την πλάτη και απονευρωσίτιδα. Οπότε, εκτός από το να περπατάτε με ένα ζευγάρι παπούτσια που φαίνονται άσχημα, κάνετε και κακό στο σώμα σας.

Γενικά, υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια ότι ήρθε η ώρα να πείτε αντίο στα παπούτσια σας, όταν δηλαδή η βάση έχει φθαρεί, το πάτημα στο κάτω μέρος είναι λιγότερο σφιχτό από ό,τι ήταν κάποτε ή τα πόδια σας αρχίζουν να πονάνε μετά τη χρήση τους.

Το τεστ 10 δευτερολέπτων θα σας πει πότε να αντικαταστήσετε τα παπούτσια

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να καταλάβετε πότε είναι η ώρα να τα αντικαταστήσετε μια για πάντα: Με το τεστ του τραπεζιού!

«Βάλτε τα παπούτσια σας σε ένα τραπέζι και κοιτάξτε τα από πίσω στο ύψος των ματιών», λέει. “Εξετάστε και συγκρίνετε για να δείτε εάν υπάρχουν σημάδια φθοράς ή αν υπάρχει ανομοιομορφία. Επίσης, αναποδογυρίστε τα και εξετάστε ολόκληρη την επιφάνεια της σόλας για άλλα σημάδια ρωγμών, οπών ή φθοράς του παπουτσιού.”

Αν πραγματικά δεν αντέχετε να τα αποχωριστείτε, ίσως μπορέσετε να τα επισκευάσετε, αρκεί να έχουν σκληρό πάτο. «Οποιαδήποτε αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια με οποιαδήποτε πιο μαλακή επιφάνεια δεν επισκευάζονται εύκολα και με επιτυχία, οπότε πρέπει να αντικατασταθούν», λέει η Δρ Σουτέρα.

Διαβάστε επίσης

6 απροσδόκητες παρενέργειες που μπορεί να έχει το τσάι με λεμόνι

Έχεις κρύα χέρια; Μάθε από τι κινδυνεύεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.