ΠΟΥ: Τα βακτήρια υπεύθυνα για συγκεκριμένες λοιμώξεις του αίματος

Σύμφωνα με αγιωματούχους του ΠΟΥ, τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για συγκεκριμένες λοιμώξεις του αίματος καθώς έγιναν πολύ ανθεκτικά μέσα στο 2020. Υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στα φάρμακα σε βακτήρια που συχνά προκαλούν λοιμώξεις του αίματος στα νοσοκομεία έκαναν την εμφάνισή τους την πρώτη χρονιά της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μιας έκθεσης του 2020 που αφορά 87 χώρες και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι λοιμώξεις από ορισμένα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά παθογόνα, γνωστά ως υπερβακτήρια, υπερδιπλασιάστηκαν σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, το 2020, ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκε από δύο εξαιρετικά ανθεκτικούς στα φάρμακα παθογόνους μικροοργανισμούς αυξήθηκε και στη συνέχεια σημείωσε απότομο άλμα το 2021.

Ανησυχία για τα υπερβακτήρια

Η ανησυχία για τα παθογόνα αυτά, γνωστά ως υπερβακτήρια, που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα, δεν είναι κάτι νέο.

Η παρατεταμένη υπερβολική χρήση και/ή λανθασμένη χρήση των υπαρχουσών θεραπειών, ειδικά στα αντιβιοτικά, έχει βοηθήσει τα μικρόβια να γίνουν ανθεκτικά σε πολλές θεραπείες, ενώ οι πληροφορίες για τις θεραπείες υποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι περιορισμένες.

Η έκθεση του ΠΟΥ έδειξε επίπεδα υψηλότερα από 50% ανθεκτικότητας στα βακτήρια που συνήθως προκαλούν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις του αίματος στα νοσοκομεία, όπως το Klebsiella pneumoniae και το Acinetobacter spp.

Διαβάστε επίσης

Υπ. Υγείας: Ποιους αφορούν τα δωρεάν προγράμματα πρόληψης του υπουργείου Υγείας, πώς θα ενταχθούν οι πολίτες σε αυτά

Παρέμβαση Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για τη στήριξη της παραγωγής και καινοτομίας στο φάρμακο

Ο Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων επιστρέφει δυναμικά αυτά τα Χριστούγεννα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.