Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου – Ανακοινώσεις Πλεύρη και Αγαπηδάκη

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων  προληπτικού ελέγχου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου

Επεκτείνεται με δωρεάν εξετάσεις το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο “Σπύρος Δοξιάδης”, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η γενική Γραμματέας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μετά τον καρκίνο του μαστού, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα γίνονται και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρους και του καρκίνου του πνεύμονα.

Εντός Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης» για τον καρκίνο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα λάβουν τα πρώτα SMS για να προγραμματίσουν το δωρεάν ραντεβού με τον γιατρό τους.

Πρόκειται για 2,5 εκατ. γυναίκες από 21 έως 65 ετών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ (thin prep HPV DNA τεστ για τις ηλικίες από 30 έως 65 ετών), κολποσκόπηση, βιοψία και δωρεάν κλινική εξέταση από γυναικολόγο. Στόχος του προγράμματος είναι η εξάλειψη των νέων διαγνώσεων το 2030 για τον ιό HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, το πρόγραμμα, θα κοστίσει 300.000 εκατομμύρια και είναι «η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει μια τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Υγεία».

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα συλλέξει δεδομένα για την υγεία του πληθυσμού, τα οποία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για τη βελτίωση των θεμάτων δημόσιας Υγείας.

«Η χώρα μας γυρνάει σελίδα επενδύοντας σε όλα αυτά που χρόνια τώρα έχουν μείνει στο περιθώριο», τόνισε η γγ κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «Εξασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση και εξασφαλίζουμε για τον πολίτη πολύ περισσότερα χρόνια, όχι μόνο ζωής, αλλά υγειούς ζωής».

Το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη, υπάρχει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ενταχθεί ο καρκίνος του πνεύμονα στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας. “Χρειάζεται προσοχή σε σχέση με τον πληθυσμό που επιλέγεται”, σχολίασε η κ. Αγαπηδάκη.

Τέλος αναφερόμενη σε στοιχεία του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά”, είπε πως έχουν γίνει 60.000 εξετάσεις για καρκίνο του μαστού και έχουν βρεθεί 4.000 γυναίκες με ίχνη της νόσου.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει τεστ Παπ και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 60 ετών είχε κάνει εξέταση για ανίχνευση καρκίνου παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης

9 συμβουλές για να έχετε μόνο μια χειραποσκευή στις διακοπές σας

Δοκίμασε μια πειραματική θεραπεία για την υπερφαγία και πέτυχε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.