7ο Cancer Conference: Ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο, τους επιβιώσαντες και τους φροντιστές τους

Με την παρουσία περισσοτέρων από 300 συμμετεχόντων και 45 ομιλητών, ολοκληρώθηκε το ετήσιο συνέδριο για τις Πολιτικές Υγείας του Καρκίνου με τίτλο: “Cancer Conference: ‘Όλες οι Εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο, που διοργανώθηκε και φέτος διαδικτυακά από το
Health Daily και τη BOUSSIAS, υπό την αιγίδα σημαντικών φορέων καθώς και του υπουργείου Υγείας Κύπρου.

Για 7η συνεχόμενη χρονιά κορυφαίοι ειδικοί από Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη ενημέρωσαν το κοινό για τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις σε όλες τις βασικές κακοήθειες (καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του μαστού, καρκίνος των ωοθηκών, αιματολογικές κακοήθειες, νεοπλάσματα του πεπτικού συστήματος κλπ), ενώ οι εργασίες εστίασαν και σε θέματα πολιτικής υγείας προς όφελος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών.
500-600 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης αφορούν φάρμακα για τον καρκίνο.

Η πρόληψη, η θεραπεία και οι κλινικές μελέτες για τον καρκίνο, αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, δήλωσε ο Μπαμπης Καραθάνος, Φαρμακοποιός, Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργού Υγείας, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου. Αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 40.000 μαστογραφίες, ενώ έχουν εντοπιστεί έγκαιρα 2.500 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Δράσεις υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο 

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και για άλλα είδη καρκίνου θα συνεχιστεί όπως ανέφερε ο κ Καραθάνος, ενώ όπως τόνισε το υπουργείο Υγείας, έχει προχωρήσεις και σε άλλες δράσεις προκειμένου να βελτιωθεί η έρευνα, η ανάπτυξη και τα θεραπευτικά εργαλεία που έχουμε για την αντιμετώπιση της νόσου.

Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και ο συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη εγκριθεί 53 φαρμακευτικές επενδύσεις ύψους 519 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, γεγονός που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Παράλληλα, προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της Υγείας, επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Επιπλέον, συστάθηκε το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα που έχει στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στα άτομα παιδικής ηλικίας με νεοπλασματικά νοσήματα, ως διακριτής κατηγορίας ασθενών.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προχώρησε στην υπογραφή της Χάρτας της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής», ενισχύοντας το σκοπό της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από καρκίνο του πνεύμονα. Τέλος, το Υπουργείο με μια σειρά μέτρων στην πολιτική φαρμάκου, όπως η ενίσχυση του θεσμού της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, οι κλειστοί προϋπολογισμοί για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), διασφαλίζει πόρους για νέες καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς με καρκίνο, ανέφερε ο κ Καραθάνος, επισημαίνοντας ότι 500-600 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης, αφορούν φάρμακα για τον καρκίνο.

Ξεκινούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου

Τη σημασία της ευρείας συμμαχίας όλων των φορέων στη μάχη για τη Δημόσια Υγεία, τόνισε η ΓΓ Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Επισήμανε επίσης τη σημασία της εφαρμογής των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, που όπως είπε διαφέρουν κατά πολύ από τον ατομικό προληπτικό έλεγχο, αφού παρέχουν πληθυσμιακά δεδομένα ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας στη χώρα.

Την επόμενη βδομάδα ξεκινά το Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αφορά περίπου 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας 21- 65 ετών, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει και το Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3.840.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50- 70 ετών.

Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια μέσω αυτών των προγραμμάτων θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη. Η ΓΓ Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του ψηφιακού εργαλείου My Health Data, με τη χρήση του οποίου, οι πολίτες θα βελτιώσουν τις γνώσεις για την Υγεία, κατανοώντας ζητήματα όπως π.χ. του εμβολιασμού, συμπεριφορών που βοηθούν ή χειροτερέυουν την υγεία τους κλπ.

«Η μάχη για τη Δημόσια Υγεία μας αφορά όλους, αποτελεί καθολική δέσμευση της Πολιτείας και απαιτεί ευρεία συμμαχία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γιατί μόνο με ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεταπανδημικές προκλήσεις» κατέληξε η κ
Αγαπηδάκη.

7ο Cancer Conference: Καλύτερη ζωή για τους ασθενείς με καρκίνο, τους επιβιώσαντες και τους φροντιστές τους

Για μια καλύτερη ζωή για τους ασθενείς με καρκίνο μίλησε η Καίτη Αποστολίδου,Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και πρ. Πρόεδρος & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ECPC. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην 8η εμβληματική δράση του Ευρωπαϊκού. προγράμματος για τον καρκίνο που αφορά σε Καλύτερη ζωή για τους ασθενείς, τους επιβιώσαντες και τους φροντιστές τους. Στην Ευρώπη ο αριθμός των επιβιωσάντων υπολογίζεται σε 12 εκατ., ενώ στην χώρα μας σε περίπου 1.1εκατ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι η ανεπαρκής διαχείριση των μακροχρόνιων επιπτώσεων της ασθένειας και του καρκίνου όπως οι μη καλυπτόμενες ψυχολογικές ανάγκες, η έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και γιατρών κ.α.

Θεσμικό πλαίσιο για τους βιοδείκτες

Στην προοπτική ενός ολιστικού επανασχεδιασμού της ογκολογικής φροντίδας και στον ρόλο της φαρμακευτικής καινοτομίας στο κρίσιμο αυτό ζήτημα της αποτελεσματικής και δίκαιης πρόσβασης στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, αναφέρθηκε η κα Ζέφη Βλαχοπιώτη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας Bristol Myers Squibb Ελλάδας & Κύπρου. O καρκίνος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή δημόσιας υγείας στη χώρα μας με αναμενόμενη την επιδείνωση των δεικτών τα επόμενα χρόνια.

Με τη μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας κατά 36% την τελευταία δεκαετία και τα 1 στα 2 φάρμακα στο νοσοκομείο να καλύπτονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, η βιωσιμότητα
παραμένει το ζητούμενο, τόνισε η κα. Βλαχοπιώτη.

Πάνω από 2 εκατ. κλινικές δοκιμές το 2021

Μια σύντομη επισκόπηση των διεθνών τάσεων που αφορούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και τις κλινικές μελέτες στον τομέα της ογκολογίας, παρουσίασε η Μαρία Καλογεροπούλου, Head of HTA, IQVIA Hellas. Σε ό,τι αφορά στις κλινικές δοκιμές ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός τους ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια για πρώτη φορά το 2021, με τις μισές από αυτές να αφορούν την COVID- 19. Ο αριθμός των ογκολογικών δοκιμών έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2021, και επικεντρώθηκε κυρίως σε σπάνιους τύπους καρκίνου η πλειονότητα των οποίων είναι μεταστατικοί. Επιπλέον, τόνισε ότι η καινοτομία έχει πολύ μεγάλη προτεραιότητα.

Σημείωσε ότι καταγράφηκε ένα ρεκόρ 84 νέων θεραπευτικών δραστικών ουσιών (NAS) με 30 νέα σκευάσματα σε σχέση με τον καρκίνο. Παρατήρησε ότι υπάρχει αυξανόμενη τάση χρήσης καινοτόμων θεραπειών και στοχευμένων θεραπειών επόμενης γενιάς σχολιάζοντας ότι η ενώ η ανάπτυξη των καινοτόμων θεραπειών ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς εντούτοις μέχρι το 2026 εκτιμάται ότι ο όγκος εργασιών θα φτάσει τα 15 δις δολάρια- με την πρόβλεψη ότι η δαπάνη στην ογκολογία το 2026 θα αγγίξει τα 307 δις δολάρια.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη δημιουργίας βάσης δεδομένων για κλινικές μελέτες και πρόσθεσε ότι το ενθαρρυντικό γεγονός είναι ότι αυξάνονται συνεχώς οι κλινικές μελέτες που εγκρίνονται από τον ΕΟΦ.

Διαβάστε επίσης 

Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού: Εξατομικευμένη θεραπεία με καινοτόμα φάρμακα

Σύσταση ελέγχου για τον καρκίνο παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση από τα 45

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.