Νόμπελ Ιατρικής στον Σβάντε Πάαμπο για το γονιδίωμα του Νεάντερταλ

Ο Σουηδός επιστήμονας Σβάντε Πάαμπο έλαβε το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2022 για τις ανακαλύψεις του “για το γονιδίωμα των προιστορικών ανθρώπων και την ανθρώπινη εξέλιξη”, ανακοίνωσε την Δευτέρα η επιτροπή που απονέμει το βραβείο.

Το βραβείο, που θεωρείται η κορυφαία διάκριση στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

Νόμπελ Ιατρικής στον Σβάντε Πάαμπο

‘Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ακαδημίας, μέσω της πρωτοποριακής του έρευνας, ο Svante Pääbo πέτυχε κάτι φαινομενικά αδύνατο: τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, ενός εξαφανισμένου συγγενή των σημερινών ανθρώπων.

Έκανε επίσης τη συγκλονιστική ανακάλυψη ενός άγνωστου προηγουμένως ανθρωποειδούς, της Denisova.

Είναι σημαντικό ότι ο Pääbo διαπίστωσε επίσης ότι η μεταφορά γονιδίων είχε συμβεί από αυτούς τους πλέον εξαφανισμένους ανθρώπους στον Homo sapiens μετά τη μετανάστευση από την Αφρική πριν από περίπου 70.000 χρόνια.

Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων στους σημερινούς ανθρώπους έχει φυσιολογική σημασία σήμερα, για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά στις λοιμώξεις.

Η θεμελιώδης έρευνα του Pääbo οδήγησε σε έναν εντελώς νέο επιστημονικό κλάδο, την  παλαιογονιδιωματική. Αποκαλύπτοντας γενετικές διαφορές που διακρίνουν όλους τους ζωντανούς ανθρώπους από τα πρωτεύοντα, οι ανακαλύψεις του παρέχουν τη βάση για να εξερευνήσουμε τι μας κάνει ανθρώπους.

Στις αρχές της καριέρας του, ο Svante Pääbo γοητεύτηκε από τη δυνατότητα χρήσης σύγχρονων γενετικών μεθόδων για τη μελέτη του DNA των Νεάντερταλ. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησε τις ακραίες τεχνικές προκλήσεις, επειδή με τον καιρό το DNA τροποποιείται χημικά και αποικοδομείται σε μικρά θραύσματα. Μετά από χιλιάδες χρόνια, απομένουν μόνο ίχνη DNA και ό,τι απομένει είναι μαζικά μολυσμένο με DNA από βακτήρια και από τους σύγχρονους ανθρώπους

Αποφάσισε να αναλύσει το DNA από τα μιτοχόνδρια του Νεάντερταλ – οργανίδια σε κύτταρα που περιέχουν το δικό τους DNA. Το μιτοχονδριακό γονιδίωμα είναι μικρό και περιέχει μόνο ένα κλάσμα της γενετικής πληροφορίας στο κύτταρο, αλλά υπάρχει σε χιλιάδες αντίγραφα, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας. Με τις εκλεπτυσμένες μεθόδους του, ο Pääbo κατάφερε να αλληλουχήσει μια περιοχή μιτοχονδριακού DNA από ένα κομμάτι οστού 40.000 ετών. Έτσι, για πρώτη φορά, είχαμε πρόσβαση σε μια ακολουθία από έναν εξαφανισμένο συγγενή. Οι συγκρίσεις με τους σύγχρονους ανθρώπους και τους χιμπατζήδες έδειξαν ότι οι Νεάντερταλ ήταν γενετικά διακριτοί.

Διαβάστε επίσης

Πρώτη φορά έγινε με επιτυχία μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

«Στα μαχαίρια» Πλεύρης-φαρμακευτικές – Η ατάκα του Υπουργού που εξόργισε τους φαρμακοβιομήχανους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.