Ηπατίτιδα Α: Ανησυχία για την έξαρση στην Ευρώπη

Σε εγρήγορση βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) μετά από έξαρση μολύνσεων με ηπατίτιδα Α που καταγράφηκε σε επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει σε έεση του το ECDC, μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου, 303 περιπτώσεις με πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελέχη της ηπατίτιδας Α εντοπίστηκαν στην Αυστρία (7), τη Γερμανία (8), την Ουγγαρία (161), την Ολλανδία (8), τη Σλοβενία ​​(35), τη Σουηδία (8), και το Ηνωμένο Βασίλειο (76).

Ηπατίτιδα Α: Η μετάδοση μέσω τροφίμων 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά και μικροβιολογικά δεδομένα, η μετάδοση πιθανολογείται ότι έχει γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανώς και μέσω μολυσμένων τροφίμων.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, οι αρχές της Ουγγαρίας ανέφεραν μαζικά κρούσματα ηπατίτιδας Α με τον γονότυπο ΙΒ, τα οποία έχουν ανέλθει πλέον σε 161 από τον περασμένο Δεκέμβριο (139 άνδρες, 22 γυναίκες). Ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων των κρουσμάτων μειώνεται στη χώρα από τον περασμένο Ιούνιο. Αρκετά μολυσμένα άτομα αυτοαναγνωρίστηκαν ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μετάδοση μεταξύ των σεξουαλικών επαφών. Αρκετοί ασθενείς έχουν νοσηλευτεί.

Τον Ιούλιο του 2022, υπήρχε υποψία τροφογενούς επιδημίας συνδεδεμένης με εστιατόριο στην Ουγγαρία, όπου 16 άτομα αρρώστησαν με λοίμωξη από HAV IB. Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κρύα σούπα φτιαγμένη με κατεψυγμένα μούρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει εντοπιστεί σαφής πηγή μόλυνσης, αλλά οι επιδημιολογικές έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πιθανές τροφιμογενείς λοιμώξεις εκτός από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Ο ιός της ηπατίτιδας Α είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και σε διάφορες μεθόδους συντήρησης όπως η κατάψυξη. Ως εκ τούτου, η πιθανή μετάδοση που μεταδίδεται από τα τρόφιμα θα πρέπει να διερευνάται όταν αναφέρονται πολλά κρούσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ηπατίτιδα Α – Πρόληψη

Το ECDC τονίζει τη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών – συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών με σαπούνι μετά τη χρήση του μπάνιου, την αλλαγή πάνας και πριν από την προετοιμασία του φαγητου ή το φαγητό – παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Α. Η κλιμάκωση της επιτήρησης για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση σποραδικών και ομαδικών περιπτώσεων που πιθανόν σχετίζονται με τροφιμογενή μετάδοση σε συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων είναι απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης 

Έιτζ: Δωρεάν η πρόσβαση στην προφυλακτική αγωγή PrEP στη χώρα μας

Πλεύρης: Ναι στην καινοτομία, αλλά όποιος προκαλεί κατανάλωση θα επωμίζεται και το clawback

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.