Πλεύρης: Ναι στην καινοτομία, αλλά όποιος προκαλεί κατανάλωση θα επωμίζεται και το clawback

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σειρά μέτρων όπως το επενδυτικό clawback έχει αποδείξει ότι στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων, αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά τις αντιδράσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τα καινοτόμα φάρμακα.

Clawback και καινοτομία

Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού, συνεχίζει με δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε φάρμακα υψηλού κόστους και τα υπόλοιπα φάρμακα σε καμία περίπτωση δεν θίγει την καινοτομία απλώς διασφαλίζει ότι όποιος προκαλεί κατανάλωση και δαπάνη θα επωμίζεται και το clawback.

«Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση», ανέφερε ο υπουργός.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) διαμήνυσε χθες ότι τα μέλη του δεν δύνανται να διαθέτουν επ’ αόριστον 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, καταγγέλλει αυτή τη στρέβλωση ως απαράδεκτη και καλεί τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αλλάξουν στάση με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν ενιαίο προϋπολογισμό για την υγεία, ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών μέσω κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα, αναγνώριση της κλινικής αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει για ορθολογικό σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα ενώ η χρηματοδότηση του συστήματος να είναι βιώσιμη για όλους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή, η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Στην πράξη ωστόσο, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Διαβάστε επίσης

Το άγχος της επόμενης μέρα, ο βαλλόμενος Γιάννης του ΙΦΕΤ και το παράπονο του Παναγιώτη

ΣΦΕΕ: Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

“Στα κάγκελα” οι φαρμακευτικές εταιρίες – Τι θα σημάνει η αύξηση του clawback – Συνάντηση με Πλεύρη

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.