O ιός Langya έχει εντοπιστεί στην Κίνα από το 2018 – Γιατί ανησυχούν τώρα οι επιστήμονες

Ο ιός Langya έχει κάνει την εμφάνισή του στην Κίνα τα τελευταία χρόνια με σποραδικά κρούματα. Συγκεκριμένα, ο νέος ιός που ονομάζεται Langya henipavirus (LayV) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη βορειοανατολική Κίνα, στις επαρχίες Σαντόγκ και Χενάν, στα τέλη του 2018, αλλά η επίσημη αναγνώρισή του από τους επιστήμονες έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», κανένα από τα 35 άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό Langya δεν είχαν στενή επαφή μεταξύ τους ή κάποιο κοινό σημείο έκθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εξάπλωση του ιού ήταν σποραδική στους ανθρώπους. Ο ιός εντοπίστηκε σε ορισμένα ζώα, όπως το μικρό θηλαστικό, γνωστό ως μυγαλή.

Ο ιός μεταδόθηκε πιθανότατα από τα ζώα στους ανθρώπους, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές εξέτασαν άγρια ζώα και βρήκαν το RNA του ιού Langya σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των 262 μυγαλών, «ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η μυγαλή μπορεί να αποτελεί φυσική δεξαμενή του ιού». Ο ιός ανιχνεύθηκε επίσης στο 2% των οικόσιτων κατσικιών και στο 5% των σκύλων.

Τα αρχικά ευρήματα σχετικά με τον ιό περιγράφονται σε άρθρο που δημοσίευσαν επιστήμονες από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία, στο «New England Journal of Medicine», την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο που επικαλείται το ertnews.gr, ο ιός προκαλεί συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης και μυϊκούς πόνους.
Ο ιός LayV ήταν το μόνο πιθανό παθογόνο που βρέθηκε σε 26 από τους 35 ανθρώπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν η αιτία της εμπύρετης νόσου.

Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από τον ιό LayV, σύμφωνα με τον καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke-NUS Γουάνγκ Λίνφα. «Τα κρούσματα «δεν ήταν θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά μέχρι στιγμής και δεν χρειάζεται πανικός».

Η πλειοψηφία των ατόμων που νόσησαν από τον ιό, ήταν αγρότες και εργάτες εργοστασίων.

«Η ιχνηλάτηση επαφών εννέα ασθενών με άλλα 15 μέλη της οικογένειάς τους που είχαν στενή επαφή, δεν αποκάλυψε μετάδοση του LayV, αλλά το μέγεθος του δείγματός μας ήταν πολύ μικρό για να καθορίσουμε το καθεστώς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό. Η μόνη θεραπεία που μπορούν να προσφέρουν οι γιατροί, είναι η υποστηρικτική φροντίδα για τα διάφορα συμπτώματα.

Ο LayV είναι πιο στενά συνδεδεμένος με τον ιό Mojiang, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη νότια Κίνα. Οι επιστήμονες αλληλούχισαν το γονιδίωμα του LayV και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για έναν ιό henipavirus, μια κατηγορία ζωονοσογόνων ιών RNA που περιλαμβάνει επίσης τον ιό Hendra και τον ιό Nipah.

Όπως αναφέρει το «Newsweek», ιοί της οικογένειας henipavirus, στην οποία ανήκει αυτό το νέο στέλεχος, κατατάσσονται ως ιοί επιπέδου βιοασφάλειας 4, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και μπορούν να έχουν ποσοστά θνησιμότητας που κυμαίνονται από 40 έως 75 τοις εκατό. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα ποσοστά θνησιμότητας που είναι συνηθισμένα για τους κορονοϊούς, την οικογένεια ιών στην οποία ανήκει και ο νέος κορωνοϊός.

Διαβάστε επίσης

Τι είπε η Ολίβια Νιούτον-Τζον, λίγες μέρες πριν από το τέλος, στην Φρέντσι από το «Grease» – Τα λόγια της Ρίτζο

Τα σημάδια που δείχνουν ότι σας έχει βαρεθεί – Δώστε προσοχή στο τελευταίο

Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι γονείς για την ευλογιά των πιθήκων στα παιδιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.