Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι γονείς για την ευλογιά των πιθήκων στα παιδιά

Χρειάζεται οι γονείς να λαμβάνουν προφυλάξεις για την ευλογιά των πιθήκων και πόσο πρέπει να ανησυχούν για τα παιδιά τους;

Ο τρέχων κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων για τα περισσότερα άτομα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι χαμηλός σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τώρα σημαντικός κίνδυνος για τα παιδιά και οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την ευλογιά των πιθήκων αυτή τη στιγμή.

Οι τίτλοι ειδήσεων σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι τρομακτικοί.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση και εξανθήματα με φουσκάλες. Εάν είστε γονιός, μπορεί να αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό ​​για εσάς και τα παιδιά σας και είναι δικαιολογημένο οι γονείς να ανησυχούν για την ευλογιά των πιθήκων και να θέλουν να μάθουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά τους — τώρα ή στο μέλλον.

Στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί δύο παιδιά με ευλογιά των πιθήκων, τα οποία νοσηλεύτηκαν και είναι καλά στην υγεία τους, ενώ οι γιατροί ερευνούν πώς μολύνθηκαν. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έχει επεκταθεί τώρα σε 70 χώρες. Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης επιτρέπει περισσότερες επενδύσεις για την καταπολέμηση της νόσου και διασφαλίζει ότι ο κόσμος τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων (Monkeypox);

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ορθοποξικό ιό και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ευλογιά. Ενώ η ευλογιά των πιθήκων προκαλεί ανώμαλες βλάβες, δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με την ανεμοβλογιά, η οποία προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Αφρική το 1958. Αν και ανακαλύφθηκε σε πιθήκους—έτσι πήρε το όνομά του—δεν είναι ξεκάθαρο πώς προήλθε από τους πιθήκους. Η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται επίσης συχνά σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου και σε τρωκτικά, όπως σκίουρους και αρουραίους.

Τυπικά, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια λιγότερο σοβαρή και λιγότερο μεταδοτική λοίμωξη από την ευλογιά. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή ασθένεια από την ευλογιά των πιθήκων, ιδιαίτερα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών, οι έγκυοι και τα άτομα που είναι ανοσοκατασταλμένα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) επισημαί

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από παρατεταμένη επαφή με ζώο ή άνθρωπο που έχει μολυνθεί. Μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής με αναπνευστικά υγρά, βλάβες και σωματικά υγρά. Αφού εκτεθείτε στην ευλογιά των πιθήκων, μπορεί να χρειαστούν περίπου 6-13 ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Το ίδιο εμβόλιο που χρησιμοποιείται για την ευλογιά είναι αποτελεσματικό κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται πια τακτικά κατά της ευλογιάς, αλλά εάν εκτεθείτε στην ευλογιά, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς μπορεί να σας προσφέρει προστασία, σύμφωνα με το CDC.

Συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων στα παιδιά

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, λέει στο verywellfamily.com ο Oladele A. Ogunseitan, PhD, καθηγητής υγείας και ασθένειας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Τα κύρια σημάδια μόλυνσης είναι βλάβες γεμάτες υγρό στο δέρμα, εξηγεί. Ωστόσο, η μόλυνση δεν ξεκινά με αυτά τα ενδεικτικά εξογκώματα. «Η περίοδος εισβολής του ιού στο σώμα χαρακτηρίζεται από πυρετό, πονοκέφαλο, πρησμένους λεμφαδένες, μυϊκό πόνο και έλλειψη ενέργειας», περιγράφει.

Το εξάνθημα της ευλογιάς των πιθήκων έχει μια τυπική εξέλιξη από μόνο του, εξηγεί η Pierrette Mimi Poinsett, MD, παιδίατρος και σύμβουλος του Mom Loves Best . «Αρχικά, το εξάνθημα είναι επίπεδες κηλίδες που εξελίσσονται από ανυψωμένα εξογκώματα σε φουσκάλες γεμάτες υγρό», λέει. Ένα άτομο με ευλογιά των πιθήκων είναι μεταδοτικό από τη στιγμή που έχει τα αρχικά συμπτώματα έως ότου οι κηλίδες αφαιρεθούν εντελώς.

Διαβάστε επίσης

Με άγριες διαθέσεις η γρίπη στο νότιο ημισφαίριο και αυτό είναι σοβαρό, λένε οι επιστήμονες

Τι συμβαίνει όταν χάνεις την παρθενιά σου;

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν πάντα εμένα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.