Επανάσταση από το ΜΙΤ: Υπέρηχος – αυτοκόλλητο δείχνει την ανάπτυξη του εμβρύου ή τη λειτουργία του σώματος όταν γυμνάζεστε

Μηχανικοί από το MIT περιέγραψαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Science, ένα αυτοκόλλητο που είναι υπέρηχος. Μια νέα φορητή συσκευή υπερήχων – μικρότερη και από γραμματόσημο που κολλάει στο δέρμα σας σαν επίδεσμος και σας επιτρέπει να βλέπετε τα εσωτερικά όργανα.

Εάν έχετε κάνει ποτέ υπερηχογράφημα, θα ξέρετε ότι δεν είναι ακριβώς μια φορητή διαδικασία. Γενικά πρέπει να πάτε σε ένα νοσοκομείο, ή τουλάχιστον σε ένα ιατρείο, και ένας εκπαιδευμένος γιατρός σαρώνει το σώμα σας με ένα ογκώδες μηχάνημα. Φαίνεται ότι και αυτό αλλάζει.

Το αυτοκόλλητο – υπέρηχος

«Οραματιζόμαστε μερικά αυτοκόλλητα που θα προσκολλώνται σε διαφορετικές θέσεις στο σώμα και αυτά θα επικοινωνούν με το κινητό σας, όπου οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύουν τις εικόνες κατά παραγγελία», δήλωσε στο iflscience.com ο Xuanhe Zhao, καθηγητής μηχανολογίας και πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο MIT και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ανοίξει μια νέα εποχή φορητής απεικόνισης: Με μερικά αυτοκόλλητα στο σώμα σας, θα μπορούσατε να δείτε τα εσωτερικά σας όργανα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές προσπάθησαν να δημιουργήσουν φορητά επιθέματα υπερήχων, αλλά οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν πάντα προβλήματα. Αυτό οφείλεται στον σχεδιασμό τους: μέχρι στιγμής βασίζονται κυρίως σε μια εύκαμπτη σειρά μικροσκοπικών μετατροπέων υπερήχων, που επιτρέπουν στα έμπλαστρα να τεντώνονται και να κινούνται με το σώμα του ασθενούς.

Αλλά αυτό παραμορφώνει την εικόνα που προκύπτει. «Η ανάλυση και η διάρκεια απεικόνισης των υπαρχόντων επιθεμάτων υπερήχων είναι σχετικά χαμηλή και δεν μπορούν να απεικονίσουν τα βαθιά όργανα», εξήγησε ο Chonghe Wang, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT (Massachusetts Institute of Technology και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο νέος σχεδιασμός διορθώνει και τα δύο αυτά προβλήματα. Η τεχνολογία σε αυτό το έμπλαστρο, συνδυάζεται με ένα ελαστικό συγκολλητικό στρώμα. «Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στη συσκευή να προσαρμόζεται στο δέρμα, και να αναπαράγει πιο καθαρές και ακριβείς εικόνες», είπε ο Wang.

Η ομάδα ελπίζει ότι οι συσκευές θα είναι τελικά ασύρματες – και εργάζονται με αυτόν τον στόχο – αλλά προς το παρόν, ο φορητός υπέρηχος πρέπει να συνδέεται με ιατρικά όργανα που μπορούν να μεταφράσουν τα ανακλώμενα ηχητικά κύματα σε εικόνες. Αλλά σε δοκιμές, οι συσκευές έχουν ήδη αποδώσει καλά: σε δοκιμές σε υγιείς εθελοντές, τα αυτοκόλλητα παρέμειναν στο δέρμα για έως και 48 ώρες κάθε φορά, παράγοντας καθαρές εικόνες από το εσωτερικό του σώματος των συμμετεχόντων.

Μόνο με τον κολλώδες ηχογράφο μεγέθους σφραγίδας, η ομάδα μπόρεσε να δει τη μεταβαλλόμενη διάμετρο των κύριων αιμοφόρων αγγείων όταν κάθονταν σε σχέση με την όρθια στάση, και να παρακολουθήσει το στομάχι να διαστέλλεται και μετά να συρρικνώνεται καθώς οι εθελοντές έπιναν και αργότερα διοχέτευαν χυμό από το σύστημά τους. Όταν οι συμμετέχοντες σήκωναν βάρη, ο φορητός υπέρηχος κατέγραφε την προσωρινή μικροζημία που συνέβαινε στους μύες τους με λεπτομέρειες από βαθύτερα όργανα, όπως το πώς η καρδιά αλλάζει σχήμα καθώς ασκείται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

«Με την απεικόνιση, μπορεί να είμαστε σε θέση να απαθανατίσουμε τη στιγμή μιας προπόνησης πριν από την υπερβολική χρήση και να σταματήσουμε πριν πονέσουν οι μύες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Xiaoyu Chen. «Δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να είναι ακόμη αυτή η στιγμή, αλλά τώρα μπορούμε να παρέχουμε δεδομένα απεικόνισης που οι ειδικοί μπορούν να ερμηνεύσουν».

Το καλύτερο; Θα είναι και φτηνά! Ο Zhao πιστεύει ότι τελικά, τα αυτοκόλλητα υπερήχων θα μπορούσαν να αγοραστούν στα φαρμακεία και να χρησιμοποιηθούν από τους καταναλωτές για την παρακολούθηση παθήσεων, εσωτερικών οργάνων ή την ανάπτυξη των εμβρύων στο μήτρα.

«Φανταζόμαστε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα κουτί με αυτοκόλλητα, το καθένα σχεδιασμένο να απεικονίζει μια διαφορετική θέση του σώματος», είπε. «Πιστεύουμε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη στις φορητές συσκευές και την ιατρική απεικόνιση».

Διαβάστε επίσης

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης για τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις φαρμάκων και το άγχος του Μάριου

Αυτό είναι το πρόγραμμα γυμναστικής της Τζένιφερ Λόπεζ κι έχει τέτοιο κορμί στα 53 της

Η βιταμίνη που αυξάνει την ερωτική επιθυμία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.