Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός : 10 απλές οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα

Με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο αυτές τις μέρες και το κύμα καύσωνα να είναι αισθητό σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), προτείνει 10 απλές οδηγίες για προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένοι και παιδιά.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προτείνει:

Παραμείνετε σε σκιερό μέρος
Κρατήστε το σπίτι δροσερό
Μείνετε ενυδατωμένοι
Τραφείτε σωστά και επαρκώς
Μείνετε σε επαφή με οικογένεια, φίλους και γείτονες
Ντυθείτε ανάλαφρα
Αποφύγετε την έντονη άσκηση και τις άσκοπες μετακινήσεις
Μην καταναλώνετε αλκοόλ
Φροντίστε τα κατοικίδιά σας
Μην αφήνετε παιδιά ή κατοικίδια σε αυτοκίνητα χωρίς εξαερισμό

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, την Παρασκευή (22/7), κινητοποίησε το επαγγελματικό και εθελοντικό δυναμικό του, προκειμένου να παράσχει υποστήριξη και ανακούφιση σε αστέγους, απλούς πολίτες και τουρίστες, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Η δράση αναπτύχθηκε στο Θησείο και την Πλατεία Συντάγματος. Αντίστοιχες δράσεις θα επαναληφθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τις ημέρες που θα επικρατούν
υψηλές θερμοκρασίες.

Συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στον γιατρό 

Συμπτώματα τα οποία πρέπει να μας οδηγήσουν σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας
Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως αδυναμία, εξάντληση, κράμπες ακόμα και την απειλητική για τη ζωή θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, κυρίως σε περιόδους καύσωνα και εκδηλώνεται με απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (> 40-41°C), έντονο αίσθημα δίψας, ξηρότητα και ερυθρότητα δέρματος, συγχυτική συμπεριφορά, ακόμα και με σπασμούς και απώλεια συνείδησης-κώμα.

Επιπλέον, μπορούν να επιτείνουν τη συμπτωματολογία οποιασδήποτε, προυπάρχουσας υποκείμενης καρδιακής νόσου με την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως θωρακική δυσφορία/άλγος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη, απώλεια συνείδησης. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια από καρδιολόγο.

Διαβάστε επίσης 

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος εξηγεί με απλά λόγια γιατί κινδυνεύουν οι καρδιοπαθείς στον καύσωνα

Προσωπικός γιατρός: Στην τελική ευθεία το άνοιγμα της πλατφόρμας για εγγραφές πολιτών – Ικανοποιητική η συμμετοχή γιατρών

Αγανάκτηση από την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α για το τέλος της συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.