Προσωπικός γιατρός: Στην τελική ευθεία το άνοιγμα της πλατφόρμας για εγγραφές πολιτών – Ικανοποιητική η συμμετοχή γιατρών

Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει πολύ σύντομα ο Προσωπικός Γιατρός, καθώς στην τελική ευθεία βρίσκεται το άνοιγμα της πλατφόρμας που αφορά την εγγραφή των πολιτών στον νέο θεσμό. Υπενθυμίζεται πως, αρχικώς είχε προγραμματιστεί η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό να ανοίξει από την 1η Ιουλίου για τους πολίτες αλλά κυρίως λόγω τεχνικών προβλημάτων οι εγγραφές τελικά θα ξεκινήσουν τέλος του μήνα.

Οι εγγραφές των ιατρών στο νέο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού συνεχίζονται και μέχρι στιγμής, στην πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας έχει ήδη καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών.

Η δυνατότητα που προστέθηκε με τη ψήφιση του Ν. 4958/22 ΦΕΚ 142/Α είναι σε κάθε ιατρό που νόμιμα ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημοσίου τομέα.

Από το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζεται ότι δε δίνεται και ούτε είναι στις προθέσεις του Υ η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Προσωπικός γιατρός – Ποιοι γιατροί μπορούν να συμμετέχουν

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το νέο πλαίσιο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκτός από γενικούς γιατρούς και παθολόγους μπορούν να συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί και ιδιώτες άλλων ειδικοτήτων, όπως επίσης και γιατροί εργασίας.

Ειδικότερα, όπως ορίζει η τροπολογία, ο Προσωπικός Γιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:

α) ιατρός κλάδου ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.) και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α’ 38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

γ) ιατρός που ασκεί ελευθέριο επάγγελμα, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικός ιατρός, με εγγεγραμμένο πληθυσμό, εξαιρετικώς και μόνο για τις ανάγκες του παρόντος, ανεξάρτητα από το αν συμβάλλεται ήδη ή αν ήδη λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α1 143), ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα που δεν περιλαμβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση.

Η ίδια τροπολογία ορίζει ότι ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας ή οι ιατροί εργασίας για τον ενήλικο πληθυσμό, κάτι που προστίθεται τώρα στο νέο πλαίσιο της ΠΦΥ. Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και απλοί ιδιώτες ιατροί, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, και παιδίατροι για τον ανήλικο πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης 

ΙΣΑ: Δικαίωση για ελεύθερη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό

Ευλογιά των πιθήκων: Συνεχίζεται η έξαρση στην Ευρώπη, στην Ελλάδα προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα

Τα χαμόγελα του Ζαχαρία, ο υπερδραστήριος Γκίκας και οι «άψητες» υπουργικές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.