Μόσιαλος: Πού πρέπει να φοράμε μάσκα και για ποιους είναι αναγκαία η 4η δόση

Για τα εμβόλια αλλά και τα μέτρα προστασίας, μίλησε ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πως οι άνω των 60 αλλά και οι ευπαθείς ομάδες γενικότερα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με την 4η δόση ειδικότερα μάλιστα αυτοί που έχουν μείνει στις 2 δόσεις.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα, ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε, πως «δεν είμαι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού αλλά υπέρ της σωστής και συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών.

Για την πορεία των κρουσμάτων, ανέφερε ότι «Θα υπάρξει αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και συγκεκριμένα μέχρι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Κορύφωση έκτου κύματος 

Επίσης, ανέφερε πως «η Όμικρον 5 κυριαρχεί στη Νότια Ελλάδα, αλλά όχι στην Βόρεια, με αποτέλεσμα στα βόρεια να καθυστερήσει λίγο ακόμη η κορύφωση του κύματος».

Επικαλούμενος την περίπτωση της Πορτογαλίας, όπου το κύμα της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 ξεκίνησε τον Μάιο και κορυφώθηκε έναν μήνα αργότερα, είπε πως κάτι ανάλογο να συμβεί και στη χώρα μας. Η αποκλιμάκωση – σημείωσε – θα φανεί στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. “Θα τη δούμε στα επόμενα δύο ή τρία επιδημιολογικά δελτία του ΕΟΔΥ”, ανέφερε.

Σημείωσε, ωστόσο, πως η αποκλιμάκωση θα καθυστερήσει στη Βόρεια Ελλάδα, όπου δεν έχουν κυριαρχήσει ακόμη τα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

Καμία σιγουριά ότι οι επόμενες μεταλλάξεις θα είναι λιγότερο επιθετικές ο καθηγητής, τόνισε πως «τίποτα δεν είναι δεδομένο για την πορεία της πανδημίας», δίνοντας μία απάντηση σε όσους θεωρούν δεδομένο πως ο ιός θα εξασθενήσει με το πέρασμα του καιρού.

«Δεν είμαστε σίγουροι πως οι επόμενες μεταλλάξεις δεν θα είναι επικίνδυνες όσο το πρώτο στέλεχος ή η Δέλτα. Περίπου κάθε 6 μήνες έχουμε μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, οπότε πρέπει να πηγαίνουμε βήμα βήμα», είπε ο κ. Μόσιαλος.

Μάσκα ακόμα και στα σούπερ μάρκετ

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, ο καθηγητής υποστήριξε πως ειδικά για όσους κινδυνεύουν περισσότερο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούν μάσκα όχι μόνο όπου είναι υποχρεωτική αλλά οπουδήποτε κρίνεται αναγκαία, όπως για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε επίσης 

Ευλογιά των πιθήκων: Συνεχίζεται η έξαρση στην Ευρώπη, στην Ελλάδα προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα

Τα χαμόγελα του Ζαχαρία, ο υπερδραστήριος Γκίκας και οι «άψητες» υπουργικές

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.